Het Great Barrier Reef in Queensland is het grootste door levende organismen gemaakte bouwwerk ter wereld. Dit natuurfenomeen is zelfs langer dan de Chinese Muur. Vanaf Bundaberg tot aan Cape York in Queensland vind je in het Great Barrier Reef maar liefst tweeduizend kilometer lang de meest prachtige koraalriffen.
In het Great Barrier Reef heerst een enorme biodiversiteit en leven duizenden dieren, zoals haaien, dolfijnen, schildpadden en walvissen. Het water aan dit deel van de kust van Queensland is enorm helder; het zicht is soms wel zestig meter. Duiken of snorkelen zijn de beste manieren om de kleurrijke koraalriffen te ontdekken. Boek een duikcursus en spring het water in!
Duiken in het Great Barrier Reef
Al duikend door het heldere water van het Great Barrier Reef zwem je langs de kleurrijke koraalriffen en kom je zo'n tweeduizend verschillende soorten tropische vissen tegen zoals de pincetvis en de clownbarbel. En wie weet kom je wel oog in oog te staan met schildpadden, dolfijnen, haaien of zelfs walvissen terwijl je met je duikuitrusting in het water ligt.
Langs de hele oostkust van Australië bieden duikscholen cursussen aan. Deze duren ongeveer vijf dagen en kosten een paar honderd Australische dollar, maar dan heb je wel een duikdiploma waar je overal mee mag duiken. Een goede investering als je op rondreis bent door Australië. Kies bijvoorbeeld voor een duikcursus in een van de populaire badplaatsen Cairns of Airlie Beach.
Snorkelen tussen het koraalrif
Geen tijd of geld voor een duikcursus? Ga dan snorkelen. Na vijf minuten heb je alle basisvaardigheden aangeleerd en spring je het water in. Je zwemt natuurlijk niet zo diep als wanneer je duikt, maar ook vlakbij de kust zie je veel koraal liggen. Koraaldiertjes hebben veel licht nodig waardoor ze vaak vlak onder het wateroppervak leven. Na dertig meter diepte houdt het koraalrif op vanwege een gebrek aan zonlicht.
Wanneer je echt niet zelf het water in durft of kunt, is er nog een alternatief: de boot met glasbodem. Tijdens een tocht over het water blijf je op de boot maar geniet je via de bodem van al het koraal en de tropische vissen die in het Great Barrier Reef leven. Maar overwin je waterangst en duik het water in voor de meest ultieme Great Barrier Reef-ervaring!
Vliegen naar het Great Barrier Reef
Cairns is een goede uitvalsbasis voor je vakantie naar het Great Barrier Reef. De stad in het noordoosten van Queensland heeft een groot internationaal vliegveld en is daardoor goed bereikbaar. Cairns ligt op zo'n 18 uur vliegen vanaf Amsterdam. Tel bij je reistijd nog wel één of meerdere overstappen op.
Ben je al in Australië, dan vlieg je vanuit alle grote steden met een binnenlandse vlucht in een paar uur naar Cairns. Vanaf Melbourne sta je in ruim drie uur in de stad bij het Great Barrier Reef. Vanuit Sydney doe je er drie over en vanuit Alice Springs twee uur.
Weer en klimaat North Queensland
Het Great Barrier Reef ligt in het tropische noorden van Queensland waar de gemiddelde temperatuur het hele jaar door nooit onder de 25 graden uitkomt. In de winter - tussen mei en oktober - is het in Queensland nog altijd warm en droog. Dit is de populairste en drukste tijd in het kustgebied.
In de zomermaanden stijgt de temperatuur nog verder en is regen vaker spelbreker in Tropical North Queensland. Het regenseizoen loopt van december tot en met februari. Het is dan warm en vochtig, maar dit wel de beste tijd om te duiken in het Great Barrier Reef. Het water is tijdens de zomer erg helder waardoor je tientallen meter uitkijkt over het koraalrif.
Ga voor uitgebreide informatie naar: beste reistijd Australië.
Overnachten in Queensland
Doordat de koraalriffen zo groot zijn en zich uitstrekken over een groot deel van de kust van Queensland, heb je de keuze uit veel verschillende steden en dorpen om te overnachten. In het noorden ligt je de populaire stad Cairns met meer dan zevenduizend accommodaties. Ook het kleinere kustplaatsje Port Douglas, dat ongeveer op een uur rijden ligt van Cairns, is een fijne uitvalsbasis tijdens je vakantie in het Great Barrier Reef.
Een heel stuk zuidelijker ligt het dorp Airlie Beach: een populaire bestemming dankzij haar perfecte ligging tussen het hart van het Great Barrier Reef en de Whitsunday Islands. In dit dorp vind je veel accommodaties: 4- en 5-sterrenresorts, maar ook een aantal betaalbaardere appartementen en bed & breakfasts. Voor de backpacker met een beperkt budget zijn er een aantal hostels.
Bedreigingen en maatregelen
Al het toerisme heeft ook een keerzijde. Visserij, vervuiling vanaf het land, het broeikaseffect en het toenemende toerisme vormen ernstige bedreigingen voor het voortbestaan van het Great Barrier Reef. Wetenschappers voorspelden dat in 2050 nog maar vijf procent van het rif over zou zijn als er geen maatregelen zouden worden genomen. Het beschermde deel van het rif is uitgebreid van 4,5 naar 33 procent. Dat is een toename van een oppervlakte zo groot als Groot-Brittannië.
Tot dusver heeft het toegenomen toerisme nog geen ernstige schade aangericht aan het rif, aangezien slechts twintig van de tweeduizend eilanden toeristische faciliteiten hebben. Toch moeten alle bezoekers zich aan regels houden van het ecotoerisme: alleen kijken en niets aanraken. Je mag niet op het koraal staan en niets meenemen. Gelukkig geniet je ondanks de strenge maatregelen nog optimaal van deze sprookjeswereld onderwater!