Kerst Down Under: de lekkerste Australische gerechten voor de feestdagen

Kerst Down Under: de lekkerste Australische gerechten voor de feestdagen

door Emma van Kampen

Het is bijna kerst! En dat betekent: lekker eten met familie en vrienden. Voor Australiërs valt kerst midden in de zomer. Van een witte kerst kunnen de Aussies enkel dromen; het kan er zomaar veertig graden zijn. Ondanks dat, komt de kerstman gewoon met zijn slee en rendieren de Australische kinderen verwennen met cadeaus...

Het kerstdiner bestaat in Australië door de warmte meestal uit salades en veel koude gerechten. Maar er zijn ook families die nog steeds geheel volgens traditie geroosterd vlees van de ‘barbie’, gebakken groentes en als dessert ‘plum pudding’ eten. Ben je benieuwd naar de lekkerste traditionele kerstgerechten van Australië? Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat jij tijdens een rondreis door Australië kan pronken met je kennis!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 144 reizen naar Australie

5. Pavlovataart

Tijdens het kerstdiner mag een pavlovataart in Australië niet ontbreken. De Pavlovataart is bedacht in de jaren twintig en vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Australië en Nieuw-Zeeland beweren beide het recept te hebben bedacht ter ere van een van haar tournees.

Pavlovataart is eenvoudig te maken en daarom erg populair. De basis is meringue. Deze maak je door eiwit stevig te kloppen en vervolgens suiker, azijn, bloem en vanille toe te voegen. Dit mengsel bak je vervolgens in de oven. Als decoratie leg je er een flinke laag slagroom en vers fruit als aardbeien, frambozen of kiwi bovenop. 

4. Garnalencocktail

De garnalencocktail is een populaire amuse tijdens de feestdagen in Australië. Zeevruchten en vis wordt er enorm veel gegeten en met name garnalen. De garnalencocktail komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en is overgewaaid tijdens de Britse periode.

Een garnalencocktail maken is niet bepaald hogere wiskunde. Kook tijgergarnalen, maak zelf een cocktailsaus van mayonaise, tomatensaus, citroensap, mierikswortelcrème, peper en zout. Presenteer alles met wat garnering in een glas en voilà! Tip: Aussies gebruiken vaak avocado, sla en radijsjes als decoratie. 

3. Lamsbout

Barbecueën: Australiërs zijn er dol op! Een goed bereid stuk vlees van de ‘barbie’ mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens het kerstdiner. Lamsrack, lamsrollade en met name lamsbout zijn lievelingsgerechten tijdens de feestdagen. 

Voor extra smaak wordt de lamsbout al een dag van tevoren lekker pittig gemarineerd. De marinade bestaat uit rode wijnazijn, olijfolie, sojasaus, chilivlokken, koriander, komijn- en venkelzaad. De volgende dag gril je de lamsbout op de barbecue. Heb je geen barbecue? Geen zorgen. Het vlees is na vijftig minuten in de oven óók een succes!

2. Geglazuurde ham

Tijdens het diner op eerste kerstdag een ham oppeuzelen is een eeuwenoude Australische traditie. De kerstham, ook wel ‘yule ham’ genoemd, wordt op verschillende manieren bereid. Veel families hebben hun eigen geheime recept. De restjes van de ham worden vaak gebruikt om soep van te maken. 

Een ham zonder glazuur kan volgens Australiërs écht niet! Het glazuur is de kers op de taart en geeft de ham extra smaak. Populaire glazuren worden vaak gemaakt van bruine suiker, whiskey, rum, sinaasappel, ananas, mosterd, honing, wijn of cola. Ja je leest het goed, cola! Als de ham helemaal klaar is, garneer je het gerecht met groenten. 

1. Plum pudding

De Britten introduceerden de plum pudding in Australië. Het populaire kerstdessert heeft als belangrijkste ingrediënten gedroogd fruit, dik beslag, niervet, eieren en paneermeel. Dit gerecht kent een lange voorbereiding. Enkele maanden van tevoren wordt de pudding al gekookt en bewaard. Op eerste kerstdag wordt de pudding weer verwarmd en vervolgens opgegeten.

Vroeger werd er een muntje in het beslag van de pudding verstopt. Degene die de plak met het muntje te pakken had, zou volgens de traditie worden beloond met één jaar geluk. Helaas zijn de nieuwe muntstukken die Australië in 1966 kreeg minder geschikt voor in dit toetje. De munten veranderen niet alleen de smaak maar sloegen groen uit. Gelukkig bestaan er vintage munten waardoor alle Aussies hun traditie in stand kunnen houden. 

Wil jij deze gerechten zelf gaan proeven in Australië? Bekijk dan hier alle reizen naar Australië! 

Fotocredits: jules | Matt

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner