Nieuw-Zeeland versus Australië

Nieuw-Zeeland versus Australië

door Maxime van der Laarse

Vraag je een Nieuw-Zeelander op reis uit welk deel van Australië hij komt, dan beledig je hem zeer. En andersom levert het ook niet veel glimlachen en vriendelijke gesprekken op.

De eeuwenoude strijd tussen de Ozzie's en Kiwi's lijkt erg op die tussen Nederland en België. Er kan er maar een de beste zijn, toch? Maar net als wij in de lage landen herkennen ze veel in de ander en vinden ze elkaar stiekem toch wel leuk.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 154 reizen naar Australie

Om voor eens en voor altijd duidelijk te maken wat nou zo verschillend is aan de twee grote landen op het zuidelijk halfrond, zetten wij Nieuw-Zeeland en Australië lijnrecht tegenover elkaar. Een beetje generalisatie schuwen wij niet tijdens deze strijd.

Lees je alvast in over de tegenstellingen tussen de Ozzie's en de Kiwi's voor je rondreis door Australië of je vakantie in Nieuw-Zeeland. Let the games begin, mate!

Jandals versus Thongs

We beginnen met de taal. In beide landen spreken ze Brits-Engels, maar ieder heeft haar eigen accent, woorden en uitdrukkingen ontwikkeld. Kiwi's spreken New Zild, de Ozzie's Strine.

In Nieuw-Zeeland noemen ze slippers bijvoorbeeld jandals, in Australië begrijpen ze je pas als je ze thongs noemt. De Kiwi's spreken de i en de e vaak uit als een u. Fish and chips wordt al gauw fush and chups. En in Australië korten ze graag te lange woorden in. Zo wordt barbecue barbie, MacDonald's maccas en afternoon arvo.

Maori's versus Aboriginals

We gaan verder met de oorspronkelijke bewoners van beide landen. Nieuw-Zeeland heeft de Maori's, Australië de Aboriginals.

Het ene volk danst de Haka, het andere doet een War Cry. De Maori zwaait met een mere, de Aboriginal gooit een boemerang. Waar de Maori uitsnijdingen maakt in hout, schildert de Aboriginal ingewikkelde patronen en figuren op rotsen en kleden. En de Nieuw-Zeelandse bewoner blaast op een schelpenfluit, die van Australië maakt liever geluiden met een meterslange didgeridoo.

Kangoeroe versus Kiwi

Ook qua dieren kennen beide landen een typisch verschil. Australië staat bekend om haar grote aantal gevaarlijke dieren, zoals haaien, doodenge slangen, giftige kwallen en gigantische spinnen. Maar het nationale dier is de aandoenlijke kangoeroe en ook de schattige koala en wombat komen uit Ozzie.

Nieuw-Zeeland kent daarentegen niet zoveel gevaarlijke dieren en dat houden de Kiwi's graag zo. Hun nationale symbool is ook een dier, de goedaardige kiwi. Verder leven er verschillende pinguïnsoorten in het land en natuurlijk mogen we de schapen niet vergeten. Wie kan daar nou weerstand aan bieden!

Pavlova versus Vegemite

Hét gerecht van Nieuw-Zeeland is de zoete taart pavlova, vernoemd naar een ballerina. Maar er bestaan debatten over waar het nou eigenlijk vandaan komt. De Russische Ana Pavlova heeft ook door Australië getoerd, maar uiteindelijk is het recept toch echt ontwikkeld in Wellington.

Australië heeft daar tegenover vegemite, op toast. Niet iets om over naar huis te schrijven misschien. De beroemde Ozzie Barbie met geroosterd lamsvlees is dan een stuk lekkerder!

Naïeve boeren versus Geen cultuur

Net als wij in België en Nederland, hebben ze in Nieuw-Zeeland en Australië een legio aan nationaliteitsmoppen over de buur. Ozzie's zien de Kiwi's als naïeve boeren en maken ze graag uit voor sheep shagger (schapenneuker), ook al leven er in Australië meer schapen dan in Nieuw-Zeeland.

De Kiwi's vinden op hun beurt de Australiërs maar ongemanierd en cultuurloos. Zo zijn ze gek op raadsels als 'wat is het verschil tussen Australië en yoghurt?'. Het antwoord volgt al gauw: de ene heeft een levendige cultuur. En daarmee worden niet de Ozzie's bedoelt…

Boing Boing versus Shag River

We vervolgen de tegenstellingen met steden. We zetten niet het hippe Sydney tegenover de havenstad Auckland, maar Boing Boing tegenover Shag River.

Ja, je leest het goed. In Nieuw-Zeeland hebben ze plaatsen genaamd Shag River, Pig Root en Waipu (Why Poo). In Australië vind je Boing Boing, Humpybong, Cock Wash en Nowhere Else.

Maar de langste stadsnaam ter wereld is toch echt Taumata whaka tangi hanga koauau o tamatea turi pukakapi ki maunga horo nuku poka i whenua kitana tahu in Nieuw-Zeeland!

All Blacks versus Wallabies

We eindigen met de nationale rugbyteams van beide landen. Tijdens een wedstrijd van een van dé nationale sporten van Nieuw-Zeeland en Australië spatten de vonken er vanaf. Waar zie je beter rivaliteit dan op het sportveld!

De Nieuw-Zeelandse All Blacks staan regelmatig tegenover de Australische Wallabies. En het lijkt alsof de Kiwi's keer op keer winnen. Maar de fanatieke Ozzie's maken er geen gemakkelijke strijd van. Dit levert vaak geweldige wedstrijden op, waaruit maar weer blijkt hoe zeer de landen aan elkaar gewaagd zijn.

Wat ons betreft zijn beide landen échte winnaars. Wil jij de verschillen zelf ontdekken? Boek hier je rondreis door Australië. Of kies voor een vakantie in Nieuw-Zeeland!

Heftig! Check een beetje gezonde rivaliteit tussen de Ozzie's en de Kiwi's op het sportveld in het filmpje hieronder.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner