Veilig zwemmen in het Northern Territory

Veilig zwemmen in het Northern Territory

door Frederieke Jansen

Op rondreis in het Northern Territory van Australië lopen de temperaturen soms flink op. Na een flinke autorit is een verfrissende duik niet mis. 

Maar zomaar een duik nemen in het eerste watertje dat je tegenkomt is niet aan te raden. Want op sommige plekken in Australië leven gevaarlijke en soms zelfs dodelijke dieren. Vooral in het Northern Territory wordt veel gewaarschuwd voor krokodillen, haaien en kwallen. Zwemmen in de zomer wordt daarom afgeraden in de noordelijke kustwateren. 

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 162 reizen naar Australie

Maar een vakantie in Australië zonder afkoeling wordt wel heel erg heet. Daarom zetten we wat tips voor veilig afkoelen voor je op een rijtje. Met deze tips in je achterhoofd weet je precies waar je op moet letten bij je zoektocht naar een veilige zwemplek! 

1. Let extra op aan de kust

Aan en langs de kust van het Northen Territory wordt het hele jaar rond aangeraden goed op te passen voor je gaat zwemmen. Niet alleen jij, maar ook krokodillen en kwallen komen op die tropisch warme wateren af. Kijk daarom altijd naar de bordjes en de vlaggen of vraag de strandwacht of je kunt zwemmen. 

2. Pas op voor krokodillen 

Niet alleen aan de kust van het Northern Territory leven krokodillen het hele jaar door. Ook in moerasgebieden, meertjes, rivieren, estuaria en in waterpoelen vinden zij hun territoria. In uitzonderlijke gevallen zwemmen krokodillen tijdens en vlak na overstromingen soms zelfs door de straten van de meer bewoonde gebieden. 

De zoutwaterkrokodil (Saltie) is de gevaarlijkste. Hij staat bekend om het aanvallen van mensen en huisdieren en om zijn snelle bewegingen op zowel land als in het water. Hier ontsnap je niet zomaar aan. Hij komt voor in brak water, binnen vijftig meter langs de oevers. Pas daarom op bij oevers in het tropische noorden van Australië, met name in het donker wanneer je het wateroppervlak slecht ziet. 

Bekijk altijd de krokodil-waarschuwingsborden en zwem alleen in de daarvoor aangewezen gebieden. Vraag lokale bewoners of gidsen waar het veilig is om te gaan zwemmen. Bij twijfel: niet doen. Zoek liever een zwembad.

3. Ken je kwallen

Voor de kust van Australië komen twee dodelijke kwallensoorten voor, namelijk de Box Jellyfish en de Irukandji-kwal. 

De Box Jellyfish, ofwel stingers, zijn extreem giftige kwallen. Door een steek van deze kwal kan zelfs een gezonde volwassene in korte tijd overlijden (meestal door een hartaanval). De stinger is goed te herkennen, hij is namelijk relatief groot en zijn jelly-bel lijkt op een kubus. 

Populaire stranden in Australië zijn gelukkig vaak uitgerust met stingernetten die de grote kwallen tegenhouden. Volg altijd de lokale instructies op en blijf binnen de netten. 

De Irukandji-kwal is ook een dodelijke stinger, maar is in tegenstelling tot de Box Jellyfish nauwelijks te zien met het blote oog. De kleine kwallen van ongeveer één centimeter zijn vooral aanwezig in het regenseizoen, van oktober tot april. Ondanks hun kleine formaat zijn ze extreem giftig. 

Met deze kwallen in het water wordt zwemmen streng afgeraden. Dit zie je aan de gele of rode vlaggen op de waarschuwingsborden. Wil je toch heel graag zwemmen? Haal dan lokaal een anti-stinger-zwempak bij de strandkiosk. Ook hier geldt: bij twijfel, niet zwemmen. 

Ben je gestoken door een kwal, laat dit direct weten aan mensen in de buurt. Op veel stranden in Australië staan grote potten met azijn. Gooi zo snel en zoveel mogelijk azijn over de wond. Azijn stopt het binnendringende gif. Ook verwijder je met azijn de tentakels op een veilige manier. Ga daarna zo snel mogelijk naar de EHBO of een ziekenhuis voor verdere behandeling. 

4. Houd je ogen open voor haaien

Langs de kusten van Australië zwemmen allerlei soorten en maten haaien rond. Van kleine ongevaarlijke rifhaaien tot de levensgevaarlijke witte haai. Gelukkig leeft deze laatste vooral bij de zuidkust en zijn aanvallen zeldzaam. Mocht de haai aanvallen, zijn meestal de surfers de klos. De haai ziet de surfplank aan voor een dode vis en gaat erop af. 

Aan de noordkust zwemmen minder gevaarlijke haaien. Sommige stranden in het Northern Territory zijn voorzien van strandwachters die er mede op toekijken dat er geen haaien achter je aankomen. Hier kun je met een gerust hart zwemmen. 

Misschien lijkt het nu of je eigenlijk nergens kan zwemmen in het Northern Territory, maar dat is gelukkig niet het geval! Nu je weet waar je op moet letten zijn er nog genoeg stukjes strand, poeltjes, rivieren waar je wél veilig afkoelt. Let voor je een verfrissende duik neemt in elk geval altijd op de borden en het plaatselijk zwemadvies!

Durf jij met deze tips in je achterhoofd wel op avontuur in de tropische noordelijke provincie van Australië? Bekijk hier alle rondreizen in het Northern Territory.

Fotocredits: Michael Coghlan | fvanrenterghem |Jim BendomDamian Almua | Elias Levy

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief