Zo help jij tijdens je rondreis het Great Barrier Reef

Zo help jij tijdens je rondreis het Great Barrier Reef

door Frederieke Jansen

Een van de zeven wereldwonderen nestelt zich vlak voor de kust van Noord-Queensland. Neem je hier tijdens je rondreis door Australië een duik, dan zwem je midden in ’s werelds grootste en meest diverse ecosysteem: het Great Barrier Reef. Voor wel tweeduizend kilometer strekken de kleurrijke koralen van dit spectaculaire rif zich uit om het bruisende leven van clownvissen, schildpadden, rifhaaien en zeesterren te huizen.

Het kleurrijke rif is zelfs zó groot dat het vanuit de ruimte zichtbaar is. Maar vanwege de opwarming van de zee en al het afval wat er in de oceanen terechtkomt, is het rif zijn kleur aan het verliezen. Verschillende organisaties werken hard aan het behoud van dit onderwaterparadijs. Toch blijft het koraal verbleken, wat uiteindelijk uitsterving tot gevolg heeft.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 162 reizen naar Australie

Nou willen we jou en de andere jaarlijks anderhalf miljoen bezoekers niet ontmoedigen om een duik te nemen in het Great Barrier Reef, maar een beetje bewustwording kan nooit kwaad. Zo kan je het rif ook zelf helpen tijdens je rondreis door Australië of er in ieder geval rekening mee houden. Daarom hebben wij elf manieren waarop je kan bijdragen aan het behoud van de Great Barrier Reef voor je op een rijtje gezet. 

1. Drink een Great Barrier Beer

Dagje naar het strand? Leuk! Drink een lekker koud Great Barrier Biertje. Vijftig procent van de opbrengst van de verkoop van dit bier gaat naar de Australian Marine Conservation Society. Deze organisatie zet zich in voor het Great Barrier Reef door het oprichten van mariene reservaten, het herstellen van beschadigde riffen en het creëren van duurzame visserij. 

De Great Barrier Beer-lijn bestaat uit drie verschillende smaken: kölsch, cider en blond, en bestaat alleen nog in Australië.

2. Ruim je vuilnis op de juiste manier op 

Ruim je achteraf wel je rommel op? Laat geen ongewenste bierflesjes, vislijnen, netten of plastic verbindingsringen voor blikjes op het strand liggen. Iedere vorm van afval kan schadelijk zijn voor het water, het koraalrif en de zeedieren. Je wil het niet op je geweten hebben dat die arme zeeschildpad vast zit in jouw plastic zak. 

Let tijdens je rondreis op of je slaapplek afval scheidt en houd hier rekening mee. Of scheid zelf je afval in de camper. Zo duurt het verwerkingsproces minder lang en verbruikt het minder verbrandingsenergie, waardoor er minder kwade stoffen het milieu vervuilen en de oceaan opwarmen.

3. Ga je duiken of snorkelen? Doe het verantwoord

Bij het beschermen van een gebied denk je waarschijnlijk aan het compleet met rust laten van het ecosysteem. Dan lijkt duiken geen goed idee. Maar de toeristenorganisaties van het Great Barrier Reef en de Australische overheid werken nauw samen aan het Reef 2050 Long-Term Sustainability Plan. Met behulp van subsidies en de opbrengst van (duik)toerisme zetten de beheerders en gidsen van het rif zich in om het ecosysteem te beschermen. 

De gidsen weten precies waar ze het rif veilig aan toeristen kunnen laten zien en zijn zeer strikt en voorzichtig tijdens hun duiktours. Dus ga vooral duiken of snorkelen in een van de drieduizend riffen, maar onthoud: raak het rif niet aan. Dit zorgt ervoor dat het koraal bleekt en dat beschadigt de gevoelige koraaldieren. 

4. Steun rifvriendelijke organisaties 

Als je dan toch bij een toeristische organisatie bent, vraag de vis-, boot-, hotel-, aquarium-, duik- of snorkelonderneming hoe zij het rif beschermen. Kom erachter hoe de verantwoordelijke organisatie deel uitmaakt van een ecosysteembeheer voor koraalriffen. Zo leer je zelf ook nog wat! Support organisaties die zich inzetten voor het schoon en gezond houden van de riffen door activiteiten bij hen te boeken of materiaal te huren. 

5. Veranker je boot niet boven het koraal

Kies voor een boottochtje? Let dan op dat je niet je anker bovenop het koraal laat zakken. Ankers doden het koraal. Zoek een zandbodem of gebruik speciale ligplaatsen.

6. Word vrijwilliger bij een opruimorganisatie

Blijf je voor langere tijd aan de kust van Queensland bij het rif wonen? Help de locals dan met het opschonen van het strand en de oceaan. Woon je niet in de buurt van de kust? Doe dan wat velen andere doen: bezoek het rif en geniet van het meest diverse ecosysteem tijdens een duiktoer. 

7. Verminder je CO2 uitstoot

Pak waar mogelijk in plaats van de auto de fiets, ga lopen of reis mee met het openbaar vervoer om je CO2-uitstoot te verminderen. Fossiele brandstoffen van auto’s leiden tot opwarming van de oceaan. Deze opwarming zorgt dat koralen op massaschaal hun kleur verliezen en sterven. En gezonde koralen zijn van levensbelang voor de biodiversiteit in de riffen.

8. Voorkom onnodig en eenmalig plastic gebruik

Ga je onderweg eten halen? Eet dan je maaltijd terplekke op en voorkom het gebruik van plastic bakjes en zakjes. Vermijd ingepakt eten waar mogelijk, zo is er ook minder kans op plasticafval in de oceaan. 

9. Plant een boom 

Bomen zijn goed. Ze zetten CO2 om in zuurstof en ze vergroten het natuuroppervlak. Plant daarom onderweg een boom. Zo help je niet alleen de opwarming van de oceaan door CO2 te verminderen, maar ook de rijzende temperatuur van de aarde te bedwingen. Daarbij is het ook leuk om later weer eens naar terug te keren en te zien hoe het met je Australische boom gaat.

Plant je boom bijvoorbeeld langs de weg tijdens je reis over The Great Tropical Drive. Rij je in een 4x4? Plant je boom onderweg tussen de zandpaden van Bloomfield Track. Let wel op dat je boom een beetje tussen de vegetatie van de omgeving past, anders zal hij moeite krijgen met groeien of de locale planten en bomen in de weg zitten. Vraag bij de zaak waar je je boom koopt welke het beste in welke omgeving pas, bijvoorbeeld bij Adam’s Tree Services of Advanced Vegetation Management in Cairns.

10. Wees zuinig met water

Hoe minder water je verbruikt bij het douchen, het wassen van je camper en je tanden poetsen, hoe minder afvalwater je creëert dat onze oceanen vervuilt.

11. Learn and spread the word

Leer over koraalriffen, en hoe belangrijk ze zijn voor ons en het leven dat ze ondersteunen. Weet waar je naartoe gaat en hoe je acties, misschien voor jou op dat moment onzichtbaar, impact hebben. Deel je kennis en enthousiasme en betrek anderen bij het beschermen van het Great Barrier Reef en andere koraalriffen. Maar vergeet ook vooral niet te genieten van het adembenende onderwaterparadijs. Ben je er geweest? Dan snap je precies waarom dit wonder beschermd moet worden.

Hebben we je geïnspireerd voor een reis naar het Great Barrier Reef? Bekijk hier alle reizen naar Queensland.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief