Australië is gróót. En dat brengt verschillende klimaten met zich mee. Zo kunnen in Cairns de wegen overstromen, terwijl er nabij Perth enorme bosbranden woeden. Als je de beste reistijd voor Australië niet goed check van tervoren, kunnen dit soort extreme weersomstandigheden je vakantie toch een beetje bederven. En dat wil natuurlijk niemand!
Verschillende klimaatzones
Wat is dan de beste reistijd voor Australië? Dat is lastig. Want doordat het land zó groot is, kent het veschillende klimaatzones. En die brengen allen een andere regentijd of droogseizoen met zich mee. Zo zijn de winters in het tropische noorden warm, maar kan het rondom het zuidelijke Melbourne behoorlijk afkoelen. In het zuiden zijn de zomers juist aangenaam, terwijl er in de tropen dan juist veel regen valt.
De seizoenen van Australie
Houd ook in gedachten dat de seizoenen in Australië precies omgekeerd zijn dan bij ons. Omdat het land op het zuidelijk halfrond ligt, is het in Australië winter in onze zomer. En zomer in onze winter. Maar omdat Australië verschillende klimaten kent, zijn het voor- en najaar minder duidelijk te onderscheiden. Zo kent alleen de zuidelijke helft van het land, wat buiten de tropen ligt, vier duidelijke seizoenen. Landinwaarts en in het tropische noorden zijn zowel de winters als de zomers warm.
De beste reistijd voor Australie per gebied
Dus. Wát is nou de beste reistijd voor Australië? Wij hebben het land opgedeeld in de vijf belangrijkste gebieden. Zo weet jij altijd wanneer je het beste waar naartoe kan gaan!
Beste reistijd voor Cairns
Het noordoosten van Australië heeft een tropisch klimaat, waardoor het rondom Cairns altijd rond de 30 graden Celsius is. Heerlijk! Maar een subtropisch klimaat brengt ook enorme regenbuien met zich mee. Zo kan het in het regenseizoen tussen januari en maart zo hard regenen dat wegen onbegaanbaar worden. De beste reistijd voor Cairns is daarom tijdens onze zomermaanden:.
Beste reistijd voor Sydney en Melbourne
Het zuidoosten heeft juist een mediterraan klimaat, wat seizoenen met zich meebrengt. Zo is het in de Australische zomermaanden (onze winter) zonnig en warm, met temperaturen tot wel 25 graden Celsius. In de Australische winter (onze zomer) koelt het af tot zo’n 14 graden Celsius. Er valt meer regen en in de bergen is er zelfs kans op sneeuw. De beste reistijd voor Sydney en Melbourne is daarom in onze wintermaanden.
Beste reistijd voor Perth
Aan de andere kant van het land, kent het zuidwesten een subtropisch klimaat. Zomers kunnen met temperaturen over de 30 graden behoorlijk warm worden. In de winter zakt de temperatuur naar zo’n 10 graden, wat voor Australische begrippen erg koud is. Ook valt er dan flink wat regen. De beste reistijd voor Perth is daarom van oktober tot en met april.
Beste reistijd voor de Outback
Hoe verder naar het midden van Australië je rijdt, hoe warmer en droger het wordt. De Outback kent een woestijnklimaat. Temperaturen kunnen overdag boven de 40 graden Celsius uitkomen, terwijl het ’s nachts kan afkoelen tot het vriespunt. In de Australische winter is het hier het meest aangenaam, met temperaturen rond de 20 graden Celsius. De beste resitijd voor de Outback hebben we hieronder weergegeven.
Beste reistijd voor Tasmanië
Tasmanië ligt het meest zuidelijk, waardoor het er het koudst is. Het eiland heeft een gematigd zeeklimaat, wat betekent dat het er vaak regent. Maar niet getreurd: er zijn genoeg mooie maanden én de vele buien zorgen ervoor dat Tasmanië lekker groen is. In de Australische zomer is het er aangenaam, met temperaturen rond de 20 graden Celsius. In de Australische winter daarentegen, is het er nat en koud. De beste reistijd voor Tasmanië is daaorm van november tot en met maart.