Ben je op zoek naar ongerepte natuur en veel ruimte dan is een camperreis door Tasmanië iets voor jou. Dit eiland ten zuiden van Australië is een van de minst bezochte gebieden van het land, maar heeft desondanks veel te bieden. Door zijn isolement heeft Tasmanië een unieke sfeer en natuur. In Tasmanië heb je de gletsjers, valleien, bossen en rivieren helemaal voor jezelf.
Met deze camperroute door Tasmanië maak je rondje over het eiland langs alle hoogtepunten. Je reis begint en eindigt in de historische stad Hobart. Je wandelt door woeste natuur, vaart door prachtige baaien en spot onderweg wallaby’s en Tasmaanse duivels. Volg deze route van zo’n 1300 kilometer en ontdek het beste van Tasmanië in negen dagen.
Bezienswaardigheden in Tasmanië
Dag 1-3 Je camperreis door Tasmanië begint in Hobart, de op één na oudste hoofdstad van Australië. Hobart ligt aan de voet van Mount Wellington en heeft een unieke mix van moderne, koloniale en maritieme architectuur. Vooral in de wijk Battery Point vind je prachtige gebouwen die niet tot nauwelijks zijn aangetast en waan je je in een typisch Brits stadje van 200 geleden. Heb je alles gezien in Hobart? Haal dan de camper op.
Vanuit Hobart maak je een lange, maar schitterende rit dwars over het eiland naar Strahan. Stop onderweg bij Franklin-Gordon Wild Rivers National Park voor een wandeling of in het plaatsje Queenstown voor een lekkere lunch.
Strahan is de enige plaats aan de ruige westkust van Tasmanië. Wil je hier overnachten, dan is het Strahan Beach Tourist Park een aanrader. Een must in Strahan is een boottocht over de Gordon River, door ongerepte groene wildernis.
Campings in Tasmanië
Dag 4-6 Je volgende stop is het Cradle Mountain-Lake St. Clair National Park, een van de laatste echte wildernissen ter wereld. Hier wandel je langs gletsjers, valleien, bossen en rivieren en spot je hier en daar een wallaby, possum of Tasmaanse duivel. Een mooie omgeving om in te overnachten, bijvoorbeeld op de Discovery Parks - Cradle Mountain camping.
Uitgewandeld? Rijd dan door naar Launceston. Een leuke stop onderweg is de Marakoopa Cave, een grot die verlicht wordt door gloeiwormpjes. Launceston is de op twee na oudste stad van heel Australië. Dankzij de vondst van mineralen aan het einde van de negentiende eeuw werd het stadje rijk. Dat is nog steeds te zien aan de schitterende Victoriaanse huizen uit die tijd. Het Launceston Holiday Park is een fijne plek om te overnachten als je de stad beter wilt verkennen.
Nationale parken in Tasmanië
Na Launceston rijd je door naar St Helens aan de oostkust. De oostkust is in veel opzichten het tegenovergestelde van de woeste westkust. Hier vind je lange stranden en rustige, uitgestrekte baaien. Perfect voor lange wandelingen, of als je wat meer avontuur zoekt, voor een zeiltocht. Als je de camper op het BIG4 St Helens Holiday Park parkeert, heb je het strand op loopafstand.
Dag 7-9 Vanuit St Helens rijd je door naar Coles Bay, de toegangspoort tot het Freycinet National Park. De bergen, stranden en lagunes maken het park perfect voor intensieve wandeltochten. Vooral de wandeling naar de schitterende Wineglass Bay en het uitzicht daar, is onvergetelijk. Een kajaktocht door deze baai is natuurlijk een must.
Heb je na zoveel natuur ook nog interesse in wat geschiedenis van het eiland? Dan is Port Arthur nog een leuke laatste stop. Hier vind je meer dan zestig gebouwen die stammen uit de tijd toen Australië door de Britten als strafkolonie werd gebruikt.
Een korte rit brengt je terug naar Hobart, waar je de camper weer inlevert.
Praktische informatie over camperreizen in Australië
Ga je een camperreis door Australië maken? Dan zijn er bepaalde dingen die handig zijn om vooraf te weten. Of je mag wildkamperen bijvoorbeeld. Al je vragen over het huren van een camper, het reserveren van de campings en allerlei andere praktische vragen worden hier beantwoord.
Routebeschrijving
Je camperreis door Tasmanië start Hobart, daar haal je de camper op. De A10/Lyell Highway brengt je dwars over het eiland naar Strahan. Ga vanuit Strahan de B27 op. Vervolgens neem je de Murchison Highway/A10 naar Cradle Mountain. In Cradle Mountain neem je Cradle Mountain Road/C132. Ga vervolgens de C136 op, en ga dan via de C156 en B13 de National Highway 1 op naar Launceston. De National Highway 1 en A4 brengen je naar St. Helens. Vervolgens neem je de Tasman Highway/A3 langs de kust naar Coles Bay. Vanuit Coles Bay bezoek je het Freycinet National Park. Wil je nog een stop maken in Port Arthur, neem dan weer de Tasman Highway/A3 verder richting het zuiden. Daarna neem je de Arthur Highway/A9 naar Hobart.
Beste reistijd
Tasmanië heeft een gematigd zeeklimaat. Er zijn duidelijk vier seizoenen te onderscheiden op dit eiland. Doordat het in de winter en herfst een stuk kouder is in Tasmanië is de beste tijd om Tasmania te bezoeken in de Australische lente en zomer, van november tot en met april. De temperatuur ligt dan tussen de achttien en tweeëntwintig graden Celsius. Tijdens de herfstmaanden kan de zee wind zorg dragen voor storm en flinke hoosbuien. In de wintermaanden daalt de temperatuur naar een gemiddelde van dertien graden. In de hooglanden van Tasmanië is het nog kouder en kan de temperatuur onder het vriespunt komen.
Wil je zelf met een camper Tasmanië gaan verkennen? Bekijk dan hier het reisaanbod.
Fotocredits: Mal Booth | Steven Penton | Michael Coghlan