Zoals sommigen van jullie wel weten is Australië onderverdeeld in een aantal staten en "territories". Een beetje net als in de Verenigde Staten hebben we een federale regering die het landsbelang in het oog houdt (althans: dat wordt gepretendeerd....) en daarnaast per staat een onafhankelijke staatsregering die -logisch- de staatsbelangen controleert.
Een van de onafhankelijke staten is Queensland (ook wel QLD), en da's ook meteen de staat waarin wij wonen. Veel Australiers zien Queensland als "een beetje anders". De klok loopt er wat langzamer, zullen we maar zeggen. LAID BACK, noemen ze dat hier.
De meeste Queenslanders zijn wat gemakkelijker, wat meer losjes, gemoedelijker, wat trager (nog verder noordelijker praten ze zelfs langzamer dan hier). Da's wellicht maar een goed ding ook, met de enorme hitte die grote delen van Queensland een aantal maanden per jaar in de greep houdt. Als je niet wat meer laid back bent, kun je die enorm hoge temperaturen (40+ graden Celsius op sommige plekken) denk ik niet goed aan.....
Laid back zijn heeft enorme voordelen, zeker als je -zoals wij- in Queensland gaat wonen om eens wat rustiger leven te leiden, en wat meer van de dingen om je heen te genieten. Je kunt 24 uur per dag laid back zijn, en niemand die je vreemd aan zal kijken. De meeste mensen zitten hier voor dezelfde reden!
Laidbackheid (om het zo maar eens te noemen) heeft -het kan bijna niet anders- ook enorme nadelen. En onlangs zag ik een gevolg daarvan op grote schaal uitpakken: het welbekende "she'll be right"-syndroom.
Queensland Health is DE grote werkgever op het gebied van gezondheidszorg in deze staat. Dui-zen-den mensen verdienen hun brood via QLD Health. Da's mooi.
Recentelijk werd het hele salaris software systeem van QLD Health aangepast en gemoderniseerd. Geen slechte zaak, zou je denken; altijd goed om bij de tijd te blijven. Er was echter 1 groot probleem: tijddruk (geloof ik; men kan ook gewoon te laid back zijn geweest...) maakte dat het nieuwe systeem niet uitvoerig was getest voordat het werd geintroduceerd, en dus zou "de praktijk" moeten laten zien hoe goed of slecht het allemaal was. She'll be right!
En het was/is behoorlijk NOT right; slecht zelfs..... gigantische aantallen mensen kregen niet hun normale loon tijdens de eerste betaalronde (in Australie vaak tweewekelijks). Sommigen kregen veel te weinig, anderen kregen helemaal niets. Noppes. Geen salaris.
Uiteraard werd door Jan en alleman aan de alarmbel getrokken. Sommige mensen konden hun hypotheek niet betalen, anderen hadden zelfs te weinig om boodschappen te doen. Paniek, dus. En we praten hier over mensen in de gezondheidszorg: verplegend personeel, administratief personeel, sommige artsen, verzin het maar. Chaos alom, en grote krantenkoppen.....
Wat deed QLD Health? Die ontkende eerst dat er een probleem was. Vervolgens stelde men dat het probleem niet zo groot was als iedereen deed vermoeden. Die stelling werd snel onderuit geschoffeld. Honderden, duizenden telefoontjes, emailtjes en nieuwsberichten maakten dat QLD Health toch wel moest toegeven dat er iets niet HELEMAAAAAAL in de haak was met het nieuwe systeem.
En wat mijn wenkbrauwen DIEP deed fronzen: een officieel bericht ging uit naar het personeel dat, als de financiele nood ECHT hoog opliep (meer dan een maand geen salaris ontvangen doet dat al snel...), men dan maar naar liefdadigheidsinstellingen als het Leger des Heils moest bellen en/of gaan; wellicht dat ZIJ zouden kunnen helpen zolang de problemen niet waren opgelost.....
Hoe verzin je het!!!!
De tweede betaalronde was net zo chaotisch: wederom mensen met GEEN of VEEL TE WEINIG salaris. Wederom grote paniek en krantenkoppen; en terecht, lijkt me. De officiele reactie van QLD Health ditmaal: we vinden het echt allemaal erg vervelend, en willen het goedmaken met jullie: al onze medewerkers krijgen gratis koffie! Binnen een half uur gevolgd door een email met het bericht: wel gelimiteerd tot 1 kop koffie per medewerker!!!
Nu vraag ik je: hoe kun je mensen die dagelijks het gezondheidsbelang van de inwoners van Queensland behartigen op zo'n ongelooflijke manier behandelen? Ik ga geen politieke discussie aan, maar laat ik zeggen dat ik er zo mijn vraagtekens bij zet.
Elk nadeel hep se voordeel; was het niet Johan Cruijff die zoiets zei? Omgekeerd heeft elk voordeel dus zijn nadeel. Wonen in de mooiste staat van Australie maakt dat je met de goeie en slechte kanten van het fenomeen "laid back" geconfronteerd wordt. Dit is een van die mindere, zullen we maar zeggen. Een duidelijk mindere.
Bakkie koffie, iedereen?
Marc