Zo dichtbij, maar toch ook nog zo ver weg. Dat was mijn eerste gedachte toen ik eens op de landkaart keek en zag dat Bali behoorlijk dicht bij Australië ligt. Deze zomer ben ik namelijk afgereisd naar Indonesië en hoewel ik wist dat dit dicht bij het beloofde land lag, schrok ik toch van de redelijk korte vliegafstand.
Wat ik toen nog niet wist is dat bepaalde plekken van Bali, en dan vooral Kuta en Sanur, tijdens het hoogseizoen bezet worden door Australiërs.
De Australiërs die hier komen zijn over het algemeen gepensioneerden die hun zuurverdiende en opgespaarde geld verbrassen op Bali. En dan heb je ook de jongeren, de echte surfdudes en babes die hun kunsten vertonen op de golven en 's avonds uit hun dak gaan in de overvolle discotheken.
Al met al een leuke mengelmoes van mensen en dus een aannemelijke doorsnede van het Australische volk.
Aan de ene kant zwaarlijvige vijftigers en zestigers en aan de andere kant hippe en goeduitziende jonge mensen. Doordat deze Aussies tijdens het hoogseizoen Bali bezetten, bekruipt je af en toe het gevoel alsof je in Australië bent. Echt een heerlijk gevoel en vooral dat prachtige accent wat je om je heen hoort is fantastisch. Ik pik ze er daarom ook zo tussenuit de Aussies. Want er zijn immers ook nog wel andere toeristen.
Maar de lokale Indonesische bevolking ziet de Australiërs zelf ook graag komen en spelen daar maar al te graag op in met typisch Australisch getinte gerechten en de welbekende pubs. In al deze pubs zijn, hoe kan het ook anders, de tv-schermen volop aanwezig.
Het is dan ook elke keer weer indrukwekkend om te zien hoe bloedfanatiek de Aussies zijn als het gaat om sport en dan vooral 'footy'. Ze schreeuwen het uit en beleven de wedstrijd alsof ze zelf op het veld staan. Maar voor de gemiddelde Australiër is die heldenstatus niet weggelegd. Daarvoor roken en drinken ze toch te veel!
Daarom gaan ook elk jaar veel Australiërs op vakantie naar het relatief goedkope Bali om daar hun vakantie door te brengen. Het is, zoals de titel al doet vermoeden, de Côte d'Azur voor de Aussies als dat gebied in het zuiden van Frankrijk dat voor ons is. Of terwijl lekker luieren in de zon, lekker eten en drinken en vooral niks doen. Lekker laid back.
Los van het feit dat tijdens de aanslagen op Bali een aantal jaren geleden veel Australiërs de dood hebben gevonden, merk je nauwelijks iets aan de sfeer. De aanwezige Aussies op Bali zijn dan ook goedgemutst en gedragen zich ook zoals thuis. Dus overal hoor je dan ook "G'day" en "How ya goin' mate?". Voor Australië-fans zoals ik is dat dus een gevoel van 'thuiskomen'.
Wat mij betreft is Bali dus een (goedkoper) alternatief voor de mensen die van Australië houden. Want je komt hoe dan ook (en of je het wilt of niet) in contact met Australiërs. En dat willen we toch allemaal?