Reptielen, amfibieen en insecten

Reptielen, amfibieen en insecten

door Getaway Travel

Australie is een ultiem reptielenparadijs met maar liefst 400 soorten! Hier leven onder andere meer dan 100 soorten slangen, ruim 200 soorten hagedissen, krokodillen en zoetwaterschildpadden.

Slangen

De meeste slangensoorten die in Australië leven zijn ongevaarlijk. Maar pas op! Er bevinden zich van de top tien van 's werelds gevaarlijkste slangen acht in Australie. Zo leven hier de wurgslang en de python en ook giftige slangen als de bruine slang en de doodsadder. Zeer giftig en ook gespot in Australie zijn de tijgerslang en de taipan.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 162 reizen naar Australie

Hagedissen

Bekende hagedissen zijn de bergduivel of moloch en de kraaghagedis. Verder vind je in Australie de reuzehagedis en diverse varanen waarvan de reuzevaraan en de perentiehagedis enkele meters lang kunnen worden.

Krokodillen

In Australië komen twee soorten krokodillen voor: de kleine freshwater crocodile - ook wel freshie genoemd - en de saltwater crocodile - oftewel saltie. Stuit je in Australië op een krokodil? Check dan eerst (zonder te dichtbij te komen) of het een freshie of een saltie is.

Een freshie is klein en heeft een lange, spitse snuit. Een saltie is veel groter en heeft een imponerende ronde snuit. Het is belangrijk dat je even dubbelcheckt met welke krokodil je te maken hebt. Waarom? Dat lees je hieronder.

Freshies

De freshwater crocodile, oftewel freshie, is een relatief kleine krokodil met een extreem lange snuit. Mannelijke freshies worden ongeveer drie meter lang en vrouwtjes worden niet langer dan twee meter. Freshwater crocodiles leven alleen in de zoetwatergebieden van Northern Australia. Ze zijn, net als salties, bestand tegen zout water. Toch vind je ze niet in de zee omdat ze daar worden opgegeten door diezelfde salties.

Freshies eten voornamelijk kleine dieren die zich in en rondom rivieren bevinden. Dat zijn dus insecten, vissen, kikkers, schildpadden en slangen. Ze wachten rustig af totdat een prooi het water nadert. Mensen staan niet op het menu van de freshie. Wij zijn gewoonweg te groot voor ze. Deze krokodillen zijn alleen gevaarlijk wanneer ze zich bedreigd voelen. Dan kunnen ze bijten en dat kan een nare wond achterlaten. Laat freshies dus gewoon met rust als ze ergens liggen te zonnen.

Salties

De Estuarine crocodile, in de volksmond saltie, komt alleen voor in het noorden van Australië en in Zuidoost-Azië. Deze krokodillensoort is de grootste reptiel op aarde! Er gaan verhalen dat er salties van zeven meter lang bestaan! Dat zijn echter wel uitzonderingen (of mythes), want gemiddeld worden de mannetjes maar vijf meter en de vrouwtjes iets groter dan twee meter. Dan nog blijven deze krokodillen erg groot en bovendien extreem gevaarlijk.

In Australië vind je de saltwater crocodile in de tropische zone, in de staten Western Australia, Queensland en Northern Territory. Er zwemmen in totaal tussen de 100.000 en 150.000 van deze croc' s rond en de populatie is groeiende. Ze leven vooral in rivieren en, doordat ze tegen zout water kunnen, ook in de zee. Vooral de jongere exemplaren worden verbannen naar de zee, omdat de oude dominante mannetjes de rivierstelsels domineren.

Tot het dieet van een volwassen saltie behoren apen, kangoeroes, vogels, waterbuffels, haaien en... mensen. De saltie is ongelofelijk sterk en kan zich op land goed voortbewegen. Hij jaagt voornamelijk 's nachts en luiert overdag een beetje in de zon. Als hij 's nachts tot leven komt wacht hij tot een prooi dicht bij de waterkant komt.

De saltie valt heel plotseling aan en trekt zijn prooi in het water om hem daar te verdrinken of dood te bijten. Ze gebruiken meestal de death roll. Hierbij rollen ze hun prooi om in het water om hem te desoriënteren. Probeer maar eens weg te komen als je het gevoel hebt rondgedraaid te worden in een wasmachine!

De saltwater crocodile is een van de weinige krokodillen die er niet voor terugdeinst om een mens aan te vallen. Dus hoe warm je het ook hebt en hoe aantrekkelijk dat riviertje er ook uitziet... Tot 100 kilometer in het binnenland van Northern Australia zwemmen salties rond. Ze zijn heel onopvallend en stil en wachten precies het juiste moment af.

Gelukkig komt het over het algemeen weinig voor dat mensen worden verwond of opgegeten door een saltie. Het wordt in Australië hoogstens 1 à 2 keer in het jaar gerapporteerd. Overal in gebieden waar ze voorkomen staan waarschuwingsborden. Dus lees deze goed en houd je hieraan! Jij ziet de salties namelijk niet, maar zij jou wel...

Amfibieën

De amfibieën in Australie bestaan uit kikvorsen en padden. Zo heb je de miniatuurkikker. Dit is een maagbroeder, dat betekent dat ze haar jongen in haar maag grootbrengt. In het droge midden van Australie leeft een paddensoort die zich volzuigt met water. Vervolgens verdwijnt deze pad onder de grond om de lange, droge tijd te kunnen overleven.

De gigantische Queensland cane toad is ingevoerd om een parasiet die het suikerriet aantastte te bestrijden, maar is ondertussen een plaag geworden. In Australië is in 2007 de grootste pad ooit gevonden! Deze cane toad is 20 cm groot en weegt 840 gram. Dat is vergelijkbaar met de afmetingen van een kat of klein hondje. Het beest is ontdekt in Lee Point, een buitenwijk van Darwin in Northern Territory.

Insecten

In Australie leven zo'n 55.000 soorten insecten, waarvan bijna 20.000 kevers. Ook de andere ongewervelde dieren zijn vaak zeer eigenaardig, bijvoorbeeld de reuzenaardworm die wel drie meter lang kan worden.

Er leven in Australie circa 1500 spinnensoorten. Er zijn spinnen in alle soorten en maten waarvan de helft giftig is. Zo leeft er de funnel web spider, een van de meest gevaarlijke spinnensoorten ter wereld. Deze spin is erg giftig en agressief. Hij is inclusief poten een paar centimeter lang en kan met zijn sterke kaken met gemak door de vingernagel van een kind bijten.

Termieten komen vooral voor in het noorden van Australie, waar ontelbare, soms drie meter hoge termietenheuvels worden aangetroffen. Een ware plaag voor mens, dier en gewas vormen de vele vliegen, muggen en sprinkhanen.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief