Geschiedenis Tasmanie

Geschiedenis Tasmanie

door Getaway Travel

Tasmanië is een staat die bij velen het idee oproept van Tasmaanse duivels, vogelbekdieren, watervallen en lange wandelpaden over bergen en dalen. Het eiland beschikt ook over een prachtige natuur. Maar Tasmanië heeft ook een minder leuke kant. Het grootste eiland van Australië heeft een tragische geschiedenis.

Black Aboriginals van Tasmanië

Aboriginals is de verzamelnaam voor de oorspronkelijke bevolking van Australië. De Aboriginals bestaan uit vele honderden verschillende stammen die er ieder een eigen taal en cultuur op na houden. Iedere gemeenschap heeft een eigen gebied in Australië waar zij leven. Op Tasmanië zijn vandaag de dag echter geen volbloed Aboriginals meer te vinden. Aan de Black Aboriginals van Tasmanië kwam met de komst van blanke kolonisten een abrupt einde.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 162 reizen naar Australie

De komst van kolonisten

In 1804 arriveerden de eerste kolonisten in Tasmanië. Toen heette het eiland nog Van Diemen's Land, vernoemd naar de Nederlandse kapitein die hier als eerste westerling voet aan land zette. De kolonisten beschouwden Aboriginals in heel Australië niet als mensen. Het volk in Tasmanië vormde hier geen uitzondering op.

Tegen de tijd dat de zeevaarders een nieuw leven opbouwden op Van Diemen's Land waren er ongeveer 4.000 Black Aboriginals. Dit volk was vrij kort van lengte, had krullend haar en de huidskleur varieerde van roodbruin tot erg donker. Zij raakten 10.000 jaar geleden geïsoleerd van de groeperingen op het vasteland, waardoor hun taal totaal onbegrijpelijk werd voor de andere Aboriginal stammen. De communicatie met de kolonisten verliep al helemaal moeizaam.

Black War

De Tasmaanse stam leefde voornamelijk van de jacht en groenten en zeevruchten. Maar ook de blanke nieuwelingen moesten eten. Dit ging ten koste van de voedselvoorraad van de Black Aboriginals. Bovendien zagen de blanken hen als de missende schakel tussen de aap en de mens in het evolutieproces. Deze gedachte rechtvaardigde volgens hen agressieve daden. Zij namen jachtgronden in, vermoorden mannen en verkrachten de vrouwelijke Aboriginals. Als resultaat van deze 'Black War' waren er uiteindelijk nog weinig Aboriginals over.

In 1830 werden de laatste leden van het volk onder dwang overgeplaatst naar Flinders Island. Maar de unieke cultuur was hen afgenomen tijdens pogingen van de kolonisten het volk te civiliseren. Verder werden zij geteisterd door onbekende ziektes die de blanken hadden meegenomen. In 1876 stierf de laatste volbloed Black Aboriginal.

Op sommige plekken op Tasmanië, met name in de buurt van ruïnes en gevangenissen, lopen vandaag de dag de rillingen nog over je lijf. Ook al is het twee eeuwen geleden dat het volk de dood in werd gedreven, het tragische verleden van de Black Aboriginals hangt nog altijd in de Tasmaanse lucht.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief