Geologie

Geologie

door Getaway Travel

Circa 100 miljoen jaar geleden maakte Australië deel uit van Gondwanaland. Dit was het zuidelijke oercontinent dat uiteengevallen is in het huidige Antarctica, Zuid Amerika, Afrika, India en Australië. De geschiedenis van Australië gaat echter nog veel verder terug. Ongeveer 600 miljoen jaar geleden verhieven zich oude rotsen uit het pre-cambrium over het continent, waarvan de ijzerertsvelden bij Pilbara in West Australië vandaag de dag nog resteren.

Uit de afzetting en aanwezigheid van kalksteen, schelpen, zand en grind op de Nullarbor vlakte in blijkt dat een groot deel van centraal Australië tijdelijk onder water heeft gestaan. Bovendien ontstonden in deze tijd grote koraalriffen die uiteindelijk de grottensystemen in New South Wales en Queensland vormden.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 151 reizen naar Australie

Een ander overblijfsel uit deze tijd is het onderaardse Artesische Waterbekken, dat de outback in leven houdt. Ook een bijzondere geologisch erfgoed is de rijkelijke aanwezigheid van saffieren in het zuiden van Queensland, aan de grens met New South Wales.

80 miljoen jaar geleden vind in Australië de laatste geologische activiteit plaats toen de Great Dividing Ranch omhoog werd gestuwd. Sindsdien hebben er geen bewegingen in de aardbodem meer plaatsgevonden. Er zijn geen nieuwe gebergtes meer ontstaan en is het landschap door erosie sterk afgevlakt.

Australië is het oudste, platste en droogste werelddeel op aarde. Regenwolken kunnen hierdoor moeilijk gevormd worden. Ooit weelderige gebieden zijn nu woestijnen; 70% van het land is kurkdroog. Alleen de palmen en andere planten, die in diepe kloven van de dorre bergketens hun toevlucht hebben gezocht, zijn de nog enig overgebleven flora uit de tijd dat het daar nog vochtig was.

In het oosten ontwikkelde de Great Dividing Range zich nog steeds, omdat de aarde nog vulkanisch actief was. Het zuidelijke deel van dit gebergte - inclusief het Tasmaanse hoogland - werd tijdens de laatste ijstijd door gletsjers bedekt. Door het smelten van de ijskappen steeg de zeespiegel en werd een natuurlijke haven bij het huidige Sydney gecreëerd. Tegelijkertijd werden de landtongen die Tasmanië en Nieuw-Guinea verbonden, door het zeewater overspoeld en de huidige Bass Strait ontstond.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner