De Indian Pacific is dé iconische treinreis die dwars door Australië loopt, van Sydney in het oosten naar Perth in het westen. Met de trein reis je ongeveer 4.352 kilometer waarbij je een divers landschap, waaronder uitgestrekte vlaktes, bergketens en de adembenemende Nullarbor-vlakte, doorkruist. Een unieke manier om de prachtige vergezichten en charme van het Australische binnenland te ervaren. Langs uitgestrekte velden, groene bergen, vreemde rotsformaties, spookstadjes en de leegte van de Nullarbor Plain: je weet nooit welke kleur de aarde heeft wanneer je wakker wordt.
Hoe lang duurt de treinreis?
De trein pak je in Australië niet omdat het handig of goedkoop is, de trein pak je voor de reis. Pure romantiek! Op het perron van Sydney noteren de treinspotters nog snel de nummers van het 711 meter lange voertuig dat de komende dagen jouw thuis is.
Je pakt je tas uit en wanneer het fluitsignaal gaat besef je dat je voorlopig niets meer hoeft. Uit het raam kijken, boekjes lezen, foto's maken, nieuwe mensen ontmoeten, eten en slapen. Dat is het wel. En hoewel de trein niet voor iedereen weggelegd is, vallen de meeste passagiers binnen enkele minuten in dit ontspannen ritme.
De reis duurt 65 uur, ofwel drie dagen en twee nachten. Het 4.352 kilometer lange spoor loopt van Sydney via Adelaide naar Perth. De Indian Pacific hoort bij de indrukwekkendste treinreizen ter wereld.
Geschiedenis
De eerste versie van de Indian Pacific dateert uit het begin van de twintigste eeuw. Toen bestond het traject uit losse delen. Pas in 1970 kon een trein het complete traject afleggen van de Pacific naar de Indian Ocean. Tienduizenden mensen stonden langs de route om een van de symbolen van Australië geschiedenis te zien schrijven.
Tegenwoordig vervoert de Indian Pacific ruim 55.000 reizigers per jaar.
Service
Aan boord zijn er drie reisklassen: Red, Gold of Platinum. Het verschil tussen de eerste en de laatste twee is enorm en dat zie je niet alleen terug aan de prijs. In de Red Service heb je een comfortabele (lig)stoel tot je beschikking. Eten en drinken is verkrijgbaar bij een restauratiewagon en er is een loungeruimte waar je met medereizigers kunt babbelen.
In Gold en Platinum service slaap je in een privécabine. Je hebt je eigen host en dineert drie keer per dag met je medereizigers in het sfeervolle Queen Adelaide Restaurant. Daar heb je keus uit de heerlijkste driegangenmaaltijden. Denk aan blueberry pancakes, salades met verse zalm, groente quiches, kangoeroe-steaks en als desserts witte chocoladetaartjes en kaasplankjes.
Tussen het eten door kun je in de Outback Explorer lounge een boek lezen of een spel spelen. Er worden wijnproeverijen georganiseerd en bij de bar kun je het voor het slapen gaan nog even een borreltje drinken.
Het uitzicht
Wanneer je in Sydney opstapt, reis je eerst door het groene landschap van de Blue Mountains. In de winter is het niet ongewoon dat er een paar sneeuwvlokken vallen voordat het donker is. 's Ochtend ontwaak je met de opkomende zon. Wrijf snel je ogen uit want dit is het tijdstip om kangoeroes en emoes te spotten.
Na het ontbijt maken de enorme boerderijen plaats voor de Flinders Ranges, de grootste bergketen in Zuid-Australië. Langs zandduinen en zoutmeren reis je weer naar bewoond gebied. Aan het eind van de middag bereik je Adelaide. Daarna is het tijd om de enorme achtertuin van Australië te verkennen.
Nullarbor Plain
De tweede dag staat helemaal in het teken van de Nullarbor Plain. Met een oppervlak van 270.000 vierkante kilometer het grootste karstlandschap ter wereld. Nullarbor Plain betekent letterlijk 'Geen Bomen', en die zijn er ook niet.
Ondanks de leegte is het uitzicht niet saai. In het droge klimaat groeien ruim 794 soorten planten. Wie goed op let kan een van de 65 zoogdiersoorten spotten en verschillende vogels vliegen graag laag over dit onherbergzame landschap. Ook de dramatische en constant veranderende kleuren van de lucht zorgen ervoor dat je constant uit het raam blijft kijken.
Whistle Stop Tours
Over het hele traject stopt de trein vier keer: in Broken Hill, Adelaide, Cook en Kalgoorlie. Daar kun je zelf de buurt verkennen, maar er zijn ook georganiseerde Whistle Stop tours.
In Broken Hill kun je alles leren over de rijke zilvermijn geschiedenis van dit artistieke plaatsje. In het Outbackstadje Kalgoorlie kun je een tour maken naar de Super Pit Goudmijn. En in Adelaide is er tijd voor een tour naar de dierentuin, de markt of je kunt met een bus toeren langs de highlights van de stad.
Spookstadje
Maar de meest bijzondere stop maak je in het drie inwoners tellende Cook. Dit spookstadje op de Nullarbor Plain ligt 1.100 kilometer van Adelaide en 1.500 kilometer van Perth en is een van de meest geïsoleerde bewoonde plaatsen ter wereld.
Je kunt door het uitgestorven dorpje wandelen en een ansichtkaart kopen in het kleine winkeltje. Hoe moet het zijn om hier te leven? Cook maakt een onuitwisbare indruk. En mocht je een reden zoeken om de trein in plaats van het vliegtuig te pakken dan is dit hem. Zonder de Indian Pacific zou je hier namelijk nooit komen.