Welke voordelen biedt een camper in Australië?
Een camper is in feite een huis op wielen. Je slaapplek heb je altijd bij je, iets wat je een enorme vrijheid geeft. Vooral voor natuurliefhebbers biedt reizen met de camper veel voordelen. Je staat bijvoorbeeld midden in een nationaal park als de Blue Mountains en je hebt de mogelijkheid tot in de late uurtjes voor je camper in de buitenlucht te eten en te drinken.
Welke nadelen heeft een camper in Australië?
Een camper is groot en vereist andere rijvaardigheden dan een auto. Hoewel de Australische snelwegen breed zijn en uitermate geschikt zijn voor een camper, zijn de wegen in de steden dat niet altijd. Parkeren in de stad kan ook lastig zijn. Het is handiger en soms ook voordeliger om met de camper net buiten de stad te staan. Vaak gaan er dan pendelbusjes van de camping naar de stad.
Daarnaast ben je met de camper ben zo’n twintig procent trager dan met de auto. Houd er dus rekening mee dat je langer onderweg bent met de camper dan wanneer je met de auto zou rijden.
Welk rijbewijs heb ik nodig voor het huren van een camper in Australië?
Als bestuurder dien je altijd een geldig, nationaal rijbewijs bij je te hebben. Daarnaast is een internationaal rijbewijs ook verplicht in Australië. Je moet ze altijd beide bij je hebben. Het is toegestaan om met je normale B-rijbewijs een camper te besturen. Soms gelden er aanvullende voorwaarden op het gebied van leeftijd of het aantal jaren dat je in het bezit bent van een rijbewijs.
Zijn de verkeersregels anders in Australië?
In Australië wordt links gereden, iets wat de eerste dagen misschien even wennen is. Daarnaast is er een strikte wetgeving wat betreft rijden onder invloed en snelheidsovertredingen. Een paar kilometer te snel rijden kan al een forse boete van honderden dollars opleveren.
Moet ik van tevoren een camper reserveren?
Ja. Vroeg boeken loont in Australië, de kosten zijn dan aanzienlijk lager. Vanaf mei kun je reserveringen maken voor een camperreis vanaf maart in het volgende jaar. Vroegboekkortingen zijn vaak geldig tot december. Het kan soms honderden euro’s schelen. Bijna alle verhuurbedrijven hanteren een minimale verhuurperiode van vijf tot zeven dagen.
Sommige verhuurders werken met flexprijzen. Dit houdt in dat de prijs flexibel is en per week kan wijzigen. De verhuurder kijkt iedere week naar welk campertype veel vraag is en op welke locatie de meeste campers op voorraad zijn. Op basis hiervan worden flexprijzen iedere week per voertuig en per locatie aangepast.
Moet ik bij het reserveren rekening houden met weersomstandigheden?
Ja. Het is onverstandig om je camperreis midden in het regenseizoen (van 20 december t/m 31 maart) in Darwin te willen beginnen of eindigen. Vanwege hevige regenval kunnen bepaalde (delen van) routes afgesloten zijn. Houd er rekening mee dat het afhaaldepot niet goed bereikbaar is en dat er naar een alternatieve route moet worden gezocht.
Mag ik ook wild kamperen in Australië?
In principe mag je in Australië vrij kamperen, maar dat betekent niet dat je overal zomaar met je camper mag gaan staan. Zo mag je niet in de bebouwde kom vrij parkeren en ook niet in natuurparken. Op het terrein van particulieren mag je alleen kamperen met goedkeuring van de eigenaar. Met name de Outback kun je uitstekend vrij kamperen langs openbare wegen, bij tankstations, roadhouses en cattle stations. Je overnacht dan wel zonder faciliteiten.
Wanneer haal ik de camper op?
In Australië mag je na aankomst direct je camper ophalen, maar we raden je aan om eerst een nacht in een hotel door te brengen. Na een lange vlucht en met een jetlag is het onverstandig om meteen de weg op te gaan.
Houd er rekening mee dat het ophalen van een camper meer tijd in beslag neemt dan het ophalen van een huurauto. Er komt meer papierwerk bij kijken, je krijgt een verplichte instructievideo te zien en je inspecteert samen met de camperverhuurder de camper. Laat elk krasje, deukje of andere beschadiging op het formulier noteren. Daarna moet je nog inkopen doen voor de volgende dagen. Beperk op de eerste dag dus het aantal te rijden kilometers.
Zorg er daarnaast voor dat je een creditcard met een behoorlijk limiet hebt. De borg van de camper wordt namelijk niet gereserveerd, maar direct afgeschreven. Dit krijg je pas aan het einde van je vakantie weer teruggestort. De creditcard dient op naam van de hoofdbestuurder van de camper te staan.
Moet ik een verzekering nemen?
De verzekering is bij iedere camperverhuurder weer anders geregeld. De meeste camperverhuurders hebben een basisverzekering in de huurprijs inbegrepen voor schade aan de camper. Deze verzekeringen dekken bepaalde, maar vaak niet alle schade aan de camper, onder aftrek van het eigen risico. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico af te kopen of nog een aanvullende verzekering te nemen.
Moet ik een camping in Australië van tevoren reserveren?
Dit hangt van de locatie en het seizoen af. Reis je in het hoogseizoen en langs populaire nationale parken? Dan raden we je aan om van tevoren een camping te reserveren. Tijdens de Europese en Australische schoolvakanties en rond de feestdagen is (ver) van tevoren reserveren op de populaire plekken ook zeker aan te raden. Voor de overige campings is een dag of twee van tevoren reserveren voldoende.
Besluit je geen camping te reserveren? Dan is het verstandig om op tijd op zoek te gaan naar een camping. Doe dit niet pas aan het eind van de dag. In verlaten gebieden heb je niet altijd bereik en in het donker zoeken naar een overnachtingsplek in een voertuig dat je wellicht niet gewend bent, wil je vermijden.
Hoe reserveer ik een camping in Australië?
Je kan van tevoren alles online en via apps reserveren, maar dan ligt wel je hele schema vast en is er weinig ruimte voor spontaniteit. Wil je iets flexibeler reizen, dan kun je ervoor kiezen om één of twee dagen van tevoren je campings in Australië te reserveren.
Online een camping reserveren kan via Campstay, de website van camperverhuurder Apollo. Op deze website zoek, vergelijk en boek je campings en vakantieparken.
Camps Australia Wide biedt een goede app aan, deze is te verkrijgen in de app store. De app geeft ca. 6.000 kampeerlocaties in Australië weer, met meer informatie over de camping, zoals de locatie, de faciliteiten en de prijs. Maar ook reviews van andere camperreizigers. Een andere fijne app is WikiCamps. Via deze app vind je alle gratis campings. Beide apps kun je ook offline gebruiken.
Reis je zonder smartphone en internet? Bij het huren van een camper ontvang je een campinggids. Je hebt dan alle campings, locaties, faciliteiten, prijzen en beoordelingen bij de hand. Vervolgens kun je reserveren door de camping te bellen. Op basis van je creditcardgegevens maak je dan een reservering.
Hoe vind ik mijn geboekte camping?
We raden aan om een camper met navigatiesysteem te nemen. Campings zijn dan gemakkelijk te vinden. Een andere optie is navigeren met de telefoon of tablet. Download kaarten van tevoren en je kunt zonder internet navigeren. Soms worden campings ook langs de weg door middel van borden aangegeven.
Welke voorzieningen hebben campings in Australië?
Je hebt veel verschillende soorten campings in Australië. Van luxe, commerciële campings met allerlei voorzieningen tot basic campsites midden in de natuur. De voorzieningen per camping vind je hieronder.
Basic of bush camping
De basic campings bevinden zich vaak in of vlakbij nationale parken. Bij deze campings moet je jezelf inschrijven en het geld in een zakje stoppen. Je hangt een bewijs van betaling aan je camper. Een ranger haalt van tijd tot tijd het geld op en controleert of je er legaal staat. Op de basic campings heb je alleen een longdrop toilet (een wc met een gat). Er is vaak wel wc-papier en soms water om je handen te wassen. Dit water is niet drinkbaar.
Standaard camping
Naast basic campings zijn er ook standaard campings met enkele voorzieningen. Deze campings hebben toiletten, douches, drinkwater en plekken met elektriciteit. Soms is er een simpele camp kitchen (een gemeenschappelijke keuken) en een klein winkeltje.
Luxe Holiday Parks
De luxe Holiday Parks van Big4 zijn campings met veel voorzieningen, zoals een zwembad, een camp kitchen, een winkeltje en natuurlijk elektriciteit. Bij sommige holiday parks vind je grote speeltuinen, midgetgolf en een restaurant. Het is handig om van tijd tot tijd op zulke campings te staan om je accu’s op te laden, je was te doen en eens lekker te douchen. Kies je altijd voor een luxe camping dan kan een lidmaatschap van Big4 je flinke korting geven.
Hoeveel ampère heb ik nodig op een camping in Australië?
Vaak moet je bij het reserveren van een staplek in Australië een amperage voor de elektriciteitsaansluiting kiezen. Vraag aan de camperverhuurder wat het ampèreverbruik is van de camper wanneer je de elektrische grootverbruikers als airconditioning of verwarming aan hebt staan.
Wat is een hook-up?
Je kunt je camper meestal aansluiten op het elektriciteitsnet, het riool en de waterleiding. Als je van al deze voorzieningen gebruik wilt maken, kies je voor een ‘full hook up’.
Wat zijn back-in en pull-thru?
Campings hebben vaak twee soorten kampeerplekken: back-in en pull-thru. Pull-thru betekent dat je de camper er vooruit in kunt rijden en via de achterkant de plek weer kunt verlaten. Bij een back-in moet je de camper inparkeren: je rijdt achteruit de plek in of uit. Een pull-thru plek is dus een stuk gemakkelijker, je hoeft geen ingewikkelde manoeuvres te maken.
Wat is het kostenplaatje van een camperreis in Australië?
Ga je op vakantie met een camper naar Australië, dan ben je natuurlijk benieuwd naar het kostenplaatje. De kosten voor een camperreis in Australië bestaan uit de prijs van de camper, de kosten voor de brandstof, de campings en eten en excursies.
De prijs van de camper hangt af van het type camper en van het seizoen. Huur je een camper in het hoogseizoen, dan ligt de prijs aanzienlijk hoger. Voor een kleine camper voor twee personen betaal je ongeveer $50 dollar (€31 euro) per dag, uitgaande van een verhuurperiode van vier weken. Hoe langer je de camper huurt hoe goedkoper het wordt.
Ga je voor een grotere camper die geschikt is voor een gezin en die over een toilet en douche beschikt, dan kom je al snel op $150 dollar (€95 euro) per dag uit. Ook hier gaan we uit van een verhuurperiode van vier weken.
Dan moet je natuurlijk de camping ergens parkeren. Voor een basic camping betaal je $6 tot $10 dollar (€4 tot €6 euro) per persoon en ongeveer de helft voor kinderen. Een overnachting op een standaard camping in Australië kost tussen de $20 en $40 dollar (€12 tot €24 euro) maar geeft je dan ook meteen wel de extra luxe van internet, even je kleren wassen en vooral een warme douche. De luxe Holiday Park campings zijn het prijzigst. Hier betaal je voor een overnachting met stroom en een eigen badkamer $65 dollar (€42 euro) per nacht.
Naast het huren van de camper en de staplek is brandstof een andere grote kostenpost. Hoewel brandstof in Australië goedkoper is dan in Nederland, is dit door de enorme afstanden die je aflegt toch een grote kostenpost. Campers slurpen brandstof. Een C-klasse camper rijdt ongeveer 1 op 5. De kleinere en lichtere campervans rijden het zuinigst; hiermee je tussen de 1 op 9 en 1 op 13 halen. Hoe verder je van een stad zit, hoe duurder de benzine. Het is dus raadzaam om de tank vol te gooien als je ergens goedkope benzine ziet.
De kosten voor eten en excursies heb je natuurlijk zelf in de hand. Met een camper is het wel gemakkelijk om te besparen op eten door vooral zelf te koken.
Wat moet ik nog meer weten over het huren van een camper in Australië?
Iets waar je in Australië veel meer rekening mee moet houden dan in Nederland: wilde dieren. Probeer tijdig een camping te vinden, want rijden in de schemering of in het donker is vragen om ongelukken. De schemering is de tijd dat de meeste Australische dieren zoals kangoeroes en emoes actief worden. Mocht er een dier op je pad komen en je kunt niet op tijd stoppen, dan is de enige veilige opties om recht op het dier af te rijden. Het is levensgevaarlijk om uit te wijken voor een dier en het is zelfs verboden in Australië.
- Reis je in de Australische zomer of ga je naar de Outback, dan kan het extreem heet worden. Een camper met airconditioning is dan een must. Zorg ook dat je altijd voldoende water bij je hebt, minstens dertig liter per persoon.
- Bij sommige verhuurbedrijven mag je niet met de camper de Outback in. Informeer hiernaar bij je verhuurder.
- Pas op voor gum trees, oftewel eucalyptusbomen. Let erop dat je de camper niet onder een eucalyptusboom zet, want de takken van deze bomen kunnen zomaar afbreken. Ieder jaar raken hierdoor mensen gewond in Australië
- Lever je de camper in in een andere stad, dan betaal je een supplementaire drop-off fee. Het bespaart je natuurlijk wel veel tijd als je niet helemaal terug hoeft te rijden naar dezelfde stad of luchthaven. Huur je 21 dagen of langer? Dan wordt de toeslag soms kwijtgescholden.
- Maak je op een dag veel kilometers, houd dan de inhoud van je brandstoftank goed in te gaten. Je legt enorme afstanden af en in verlaten gebieden zijn tankstations soms schaars. We raden aan om ook een reservetank met brandstof mee te nemen.
Weet jij na al onze tips zeker dat je met een camper door Australië wil reizen? Bekijk dan hier het reisaanbod.