Dat Australië uniek is, lijkt ons duidelijk. Er is geen enkel land met zo’n rood landschap als de Australische Outback. En waar zie je nou zulk kleurrijk koraal als het Great Barrier Reef? Of wat dacht je van Uluru?
Toch zijn het de dieren die het land pas echt bijzonder maken. Zo komen de meeste dieren in Australië nergens anders ter wereld voor. Welke dat dan zijn? Wij hebben tien van die inheemse diersoorten op een rij gezet.
10. Een wombat haalt je zó in
De wombat is een klein buideldier dat je voornamelijk tegenkomt in het zuidoosten van Australië en op Tasmanië. Hoewel deze Australische dieren zich waggelend en sloom bewegen, halen ze bij gevaar snelheden van veertig kilometer per uur. Wombats maken je dus gemakkelijk in bij een renwedstrijd.
9. Het vogelbekdier is de mascotte van Australië
Het vogelbekdier is misschien wel een van de meest unieke dieren van Australië. Het is namelijk het enige zoogdier met een snavel. Omdat het dier zo bijzonder is, gebruiken de Australiërs hem als mascotte. Zo was een vogelbekdier genaamd Syd de mascotte van de Olympische Spelen van 2000 in Sydney.
8. Dingo’s laat je niet zomaar uit aan de hondenlijn
De dingo is een verwilderde hondensoort. De honden zijn waarschijnlijk vijfduizend jaar geleden naar Australië gekomen met de mens en hebben zich daarna aangepast. Hierdoor is er wel een discussie of de dingo nu een echte inheemse diersoort van Australië is. Toch is de dingo niet meer weg te denken van Fraser Island en wij vinden hem gewoon in het rijtje van unieke dieren in Australië passen.
7. De Tasmaanse Duivel is geen lieverdje
Je vindt de Tasmaanse Duivel op de foto er misschien schattig uitzien, maar dat zijn ze absoluut niet! De dieren hebben hele sterke kaken, waarmee ze zo allerlei knaagdieren, hagedissen én zelfs kangoeroes oppeuzelen. Verder jagen Tasmaanse Duivels elkaar graag de tent uit, zodra ze elkaar tegenkomen. Toch niet zo’n Australisch schatje dus.
6. De roodstaartraafkaketoe houdt van gezelligheid
De roodstaartraafkaketoe komt voornamelijk voor in Northern Territory. De vogels zijn redelijk schuw voor mensen. Toch is het een erg sociale soort. Als je een roodstaartraafkaketoe tegenkomt, dan spot je er soms vijfhonderd in een keer! In ieder geval een vogel die houdt van gezelligheid.
5. De Quokka is niet bang voor je
De Quokka is een kleine buidelsoort die je voornamelijk in het westen van Australië spot. Op Rottnest Island kom je bijvoorbeeld een grote populatie tegen. De Australische dieren zijn heel nieuwsgierig voor mensen en komen vooral daar dichtbij om je te besnuffelen. Maar je raakt hem natuurlijk niet aan.
4. De rode reuzenkangoeroes zijn overal
De rode reuzenkangoeroe is een van bekendste en meest voorkomende kangoeroesoorten. Sterker nog. De dieren zijn voor veel schapenhouders een ware plaag. Ze eten het gras van de schapen op. Om dit tegen te gaan, zijn sommige Australiërs de kangoeroes maar gaan opeten.
3. De gewone mierenegel is het broertje van het vogelbekdier
De gewone mierenegel komt overal in Australië voor. Net als egels in Nederland heeft de Australische variant stekels. Hoewel hij eigenlijk helemaal geen egel is, maar een verwant soort aan het vogelbekdier. Zo is de gewone mierenegel een zoogdier dat eieren legt. Net als het vogelbekdier.
2. Australiërs voerden een oorlog tegen de emoe
De emoe is de grootste vogel van Australië en lang geleden was dit Australische dier ook de grootste vijand. In 1932 heerste namelijk de Emoe-oorlog, toen de vogel zoveel schade richtte aan de graanteelt dat de Australische overheid een militaire operatie begon om het aantal emoes te verlagen. Gelukkig won de emoe deze oorlog en is hij nog steeds overal in Australië te spotten.
1. Ben jij zo chill als een koala?
Last but not least: meer Australisch dan een koala ga je het niet krijgen. Helaas heeft dit buideldier geen makkelijk bestaan. Zo is er vroeger zoveel gejaagd op koala’s dat ze bijna waren uitgestorven. Nu bedreigen verschillende virussen, zoals chlamydia, en bosbranden de dieren in Australië opnieuw. En dat terwijl ze meestal alleen slapen in eucalyptusbomen.
Heb je zin gekregen om deze dieren in Australië te spotten? Bekijk dan hier ons reisaanbod en ga op zoek naar alle inheemse dieren van Australië.
Fotocredits: Laurie Boyle | ruerto42 | Laurie Boyle