Top 10 Nationale Parken van Australië

Top 10 Nationale Parken van Australië

door Maxime van der Laarse

Woeste rotsformaties, oorverdovende watervallen, mistige regenwouden en levendige koraalriffen. Australië heeft het allemaal. En de Aussies koesteren deze natuur. Er zijn namelijk meer dan vijfhonderd nationale parken Down Under. Het oprichten van deze beschermde gebieden begon al in 1879, als tweede land ter wereld na Amerika. Veertien van deze parken zijn ook nog eens door Unesco benoemd tot Werelderfgoed.

Doordat de natuur in deze parken in zijn pure vorm is gelaten, ervaar je de ontwikkeling die het land door de eeuwen heen heeft doorgemaakt. Zie bijvoorbeeld hoe de kracht van de aarde vreemde rotsformaties heeft gevormd in het Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park. Of wandel door het oeroude regenwoud in het Daintree National Park. Zoek je liever de kust op? Duik dan tussen het koraal in het grootste rif ter wereld in het Great Barrier Reef Marine Park.

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 162 reizen naar Australie

Zie je door de parken het moois niet meer? Wij hebben een lijst met de tien mooiste nationale parken van Australië voor je samengesteld!

10. Cradle Mountain

Doe je trekkingschoenen maar aan, want je bent op de perfecte locatie voor een goede wandeling! In het Cradle Mountain-Lake St Clair National Park volg je de Overland Track, een van de meest bekende wandelroutes van Australië. Je begint bij Cradle Mountain, de op vijf na hoogste berg van Tasmanië. Na vijf tot zes dagen bereik je het Lake St Clair, het diepste meer van Australië. Onderweg loop je langs eucalyptusbomen, door het regenwoud, over alpine velden en zie je buidelratten, de Tasmaanse Duivel en Wombats.

Cradle Mountain is het eerste nationale park van Tasmanië en je vindt er nog echte wildernis. Weinig bebouwing is toegestaan, maar er zijn hutjes voor hikers, je mag er overnachten in je eigen tent en sinds 2014 vind je er een eco-vriendelijk resort midden in het St Clair-meer.

9. Nambung

Kangoeroes, dingos en vossen verdwijnen bijna in het door de avondzon roodgekleurde zand. Er loopt een rilling over je rug ook al voelt het nog warm aan. De lichtgevende wolken nemen langzaam plaats voor een staalblauwe lucht gevuld met sterren, terwijl bizarre rotsformaties uit het zand steken. Je kijkt naar The Pinnacles en je bent in het Nambung National Park, op tweehonderd kilometer ten noordwesten van Perth.

Dit in 1994 opgerichte park is bijna 193 vierkante kilometer groot. Velen wisten niet van het bestaan van de kalkstenen puntige gevaartes af, die eeuwen geleden zijn gevormd van koralen en weekdieren, toen het gebied nog zee was. De tot wel vijf meter hoge pilaren hebben al in verschillende films gefigureerd vanwege hun aparte verschijning.

8. Karijini

De kracht van water heeft diepe kloven gevormd in het rode landschap van West-Australië. Stenen muren rijzen hoog boven je uit dankzij de rivier die om je enkels kabbelt. Hier, in het Karijini National Park, besef je je pas hoe machtig de natuur is.

Het park is in 1969 opgericht, maar was al ontdekt in 1861 door de onderzoeker F.T. Gregory die het park naar zijn vriend Edward Hamersley vernoemde. In 1991 maakte de naam Hamersley Range plaats voor Karijini, wat heuvelige plaats betekent. Deze naam lijkt bijna sarcastisch te zijn, want de immense kloven laten je nietig voelen en de watervallen en natuurlijke baden zijn adembenemend.

7. Lamington

Met de geur van groen in je neus en het geluid van ruisend water in je oren, volg je het smalle houten pad dat tussen de toppen van de bomen door slingert. Je glipt langs vochtige rotsen en staat dan plots voor een gigantische witte, schuimende waterval. In de bomen zie je rode en groene papegaaien, op de grond zie je Pademelons en in het water zelfs een vogelbekdier. Wetende dat op net iets meer dan honderd kilometer afstand naar het noorden de mensen van de bruisende stad Brisbane aan het werk zijn of studeren, geniet je nog even van de rust en natuur.

Je bevindt je in het Lamington National Park dat in 1915 werd opgericht. Het park is onderdeel van het Unesco Werelderfgoed Gondwana Rainforest, wat bestaat uit vijftig gescheiden reservaten in het oosten van Centraal-Australië. Vanwege de rijkdom aan diversiteit van flora en fauna werd er zelfs gefilmd voor de serie Life on Earth (1979) van David Attenborough.

6. Port Campbell

Om een van de bekendste Australische natuurformaties te zien moet je naar Port Campbell National Park in Victoria op 190 kilometer ten zuidwesten van Melbourne. Hier vind je namelijk de Twelve Apostles, een collectie kalkstenen rotsen langs de kust. Inmiddels zijn er nog maar acht pilaren over door de kracht van de zee.

In het in 1964 opgerichte nationale park van ongeveer 17,5 vierkante kilometer vind je ook de London Arch en The Grotto, twee andere bijzondere rotsformaties aan de kust. Bij Loch Ard Gorge heb je een mooi panoramisch uitzicht over de inham van de zee. Dit natuurfenomeen diende onder andere als achtergrond voor scènes uit de TV-serie Journey to the Center of the Earth (1999).

5. Blue Mountains

Mooie weidse uitzichten heb je in de Blue Mountains in New South Whales, op tachtig kilometer ten westen van Sydney. Sta hier op een van de uitkijkpunten zoals Echo Point of Narrow Neck Lookout die zich uitstrekken boven het heuvelige dal en zie de beroemde blauwe waas waaraan het gebied zijn naam dankt.

Het in 1959 opgerichte beschermde gebied is een van de populairste nationale parken van Australië, maar de meeste bezoekers gaan niet verder dan een enkel uitkijkpunt over het dal. Wij raden je aan om het park te ontdekken met een van de wandelingen door het park. Of ga mountainbike of rotsklimmen. Onderweg zie je mooie watervallen en de ondergaande zon die de rotsformatie genaamd Three Sisters oranje kleurt.

Een andere optie is de trein. Met Katoomba Railway rijd je op een van de steilste stukken rails ter wereld en zweef je op 270 meter hoogte boven de kloof en de Katoomba waterval.

4. Whitsunday Islands

Parelwitte stranden, begroeide groene heuvels en tropische vogels, die vind je op de Whitsunday Islands. Dit in 1944 opgerichte nationale park op 920 kilometer ten noordwesten van Brisbane bevat 32 verschillende eilanden en is 170 vierkante kilometer groot.

Grenzend aan het Great Barrier Reef en de Koraalzee vind je een levendige onderwaterwereld. Zo is het gebied dé plek waar bultrugwalvissen tussen mei en september kalveren. Maar ook wandelen door dennenwouden of langs eucalyptusbossen, koala's spotten op Hamilton Island, picknicken op het zeven kilometer lange Whitehaven Beach en kamperen op een onbewoond eiland behoren tot de opties.

Wil je het allemaal doen? Dan is het huren van een zeilboot of het meevaren met een toer een goed idee. Zo kom je langs alle mooie plekjes en geniet je onderweg van de zon en de zee.

3. Daintree

De bomen in het Daintree National Park op honderd kilometer ten noordwesten van Cairns lijken je mythes en legendes toe te fluisteren. Ze doen misschien zo magisch aan, omdat ze deel uitmaken van het oudste regenwoud in Australië. Dit park bestaat al meer dan 110 miljoen jaar. De krokodillen, de met uitsterven bedreigde Cassowary en de boven je uit torende palmen en varens verhevigen dit gevoel. Het is bijna alsof je in een historisch verhaal rondloopt.

Sinds 1988 is Daintree een nationaal park en staat het gebied op de Werelderfgoedlijst. Een deel van het gebied, Cape Tribulation - waar het regenwoud de zee ontmoet - is al sinds 1981 beschermd. Daarvoor waren het vooral de Kuku Yalanji Aboriginals die, tot op heden, de natuur als heilig beschouwd en het beschermd.

2. Uluṟu-Kata Tjuṯa

Wil je de Outback ervaren? Dan zit je goed in het Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park midden in Australië. In 1987 is dit park opgenomen op de Werelderfgoedlijst. De Uluṟu is een van de meest iconische bezienswaardigheden van het land. Niet gek, want het immense gevaarte van 3,6 vierkante kilometer lijkt uit het niets op te rijzen uit de rode grond. Wanneer de zon de rots van een warme gloed voorziet, lijkt het alsof hij leeft.

Voor de Aboriginals heeft de formatie een mythische betekenis. Zo geloven ze dat de scheuren in het oppervlak het resultaat zijn van een strijd tussen wezens uit de Droomtijd, hun mythologie. Er staat ook een ander spiritueel gevaarte in het park, de Kata Tjuṯa. Deze rotsformatie bestaat uit dertig rotsen die volgens de inheemse bevolking als huis dienen voor een gigantische slang.

Wandelend ontdek je dit bijzondere terrein, al hebben de Aboriginals liever niet dat je buiten de paden gaat. Overnachten voor de rots is ook een optie. Zo weet je zeker dat je de zonsopkomst en -ondergang meemaakt. Zet bijvoorbeeld je camper neer op de camping vlak voor Uluru of overnacht in een luxe tent bij Longitude 131.

1. Great Barrier Reef

De kleuren mintgroen en azuurblauw lijken je te omhelzen, zwevend boven het grootste door levende organisme gemaakte bouwwerk ter wereld. Vanuit een vliegtuigje kijk je neer op het beschermde rif van wel 345.000 vierkante kilometer groot. Je ziet de gigantische structuren die de koralen hebben geschapen onder je. Het Great Barrier Reef Marine Park betovert je.

Als je eenmaal een duik neemt in het rif kom je in een andere wereld. Je zwemt langs meedeinende, kleurrijke koralen waartussen zeesterren en kleine vissen leven. Daar in die stille maar levendige onderwaterwereld ontmoet je Nemo, word je ingehaald door een zeeschildpad en bevind je je plots midden in een school roggen.

Omdat het rif zo veel rijkdommen bevat, heeft het veel te verduren gehad van (illegale) visserij, toerisme en de scheepvaart. Het Marine Park is opgericht in 1975 en sindsdien beschermt de Australische overheid de biodiversiteit. Sinds 1981 is dit gebied Werelderfgoed en wordt het ook wel een van de zeven natuurwonderen genoemd.

Fotocredits: Chris.Baxter | Marc Dalmulder | fzhuo | Murray Foubister | Stephan Ridgway | mamatdunet | Andrii Slonchak | James Manners | Shubham | hjjanisch | Andrii Slonchak | Tony Heyward | Tom Reyn0lds | nosha | Terrazzo | Kyle Taylor

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief