Ga je voor een langere tijd naar Australië maar is je budget niet helemaal Australia-proof? Dan is het een goed plan om dit aan te vullen door te gaan werken in Australië. Naast het vullen van de portemonnee is het ook de mogelijkheid om meer mensen én the Australian way of life beter te leren kennen.
Working Holiday Maker Visa
Gelukkig hebben de Nederlandse, Belgische en Australische overheden dit begrepen en een Working Holiday Visa in het leven geroepen. Deze kun je krijgen wanneer je tussen de achttien en dertig jaar bent. Het is een jaar geldig. Je mag dan niet langer dan zes maanden bij dezelfde werkgever blijven. Maar dan reis je gewoon weer verder en ga je op zoek naar iets anders om je portemonnee op te vrolijken. Lees meer informatie over dit visum.
Let op! Kun je geen genoeg krijgen van Australië? Dan heb je de mogelijkheid om een verblijfs- en werkvergunning van twee jaar krijgen! Het Working Holiday Visa kan tot twee jaar worden verlengd. Hiervoor moet je wel minstens drie maanden in de land- en tuinbouw van regionaal Australië hebben gewerkt. De Australische regering heeft deze mogelijkheid voor onder andere Nederlanders en Belgen gecreëerd omdat er in Australië een tekort is aan werknemers voor deze sectoren.
Let wel op want de regels omtrent visa veranderen regelmatig.
Soorten werk
In Australië heb je de keuze uit de meest uiteenlopende baantjes. Zo kun je groente of fruit gaan plukken in de groene Australische heuvels en velden, in een roadhouse achter de bar staan, in de dierentuin hokken schilderen of kaartjes verkopen, bij een bank werken, meehelpen tijdens een groot sportevenement zoals de Australian Open, in een hostel tegen kost en inwoning dorms schoonmaken of andere reizigers ontvangen (en Nederlanders en Belgen zijn in trek omdat we meertalig zijn!), langs de kust als duikinstructeur werken of wat dacht je ervan om in de outback op een cattle station als Jackeroo of Jilleroo het vee bij elkaar te drijven of de paarden te verzorgen? Dit alles en nog veel meer is er mogelijk in Australië. Al vele backpackers zijn je voorgegaan en hebben hierdoor hun reis in Australie extra bijzonder en uitdagend gemaakt!
Kledingvoorschriften
Zorg ervoor wanneer je werk gaat zoeken dat je een duidelijk CV hebt en dat deze in perfect Engels is vertaald. Neem ook kopieën van je diploma's mee maar vertaal deze van tevoren. Belangrijk is ook passende kleding. Dit hangt natuurlijk af van het soort werk dat je gaat doen.
Tijdens het fruitplukken kun je gewoon je baggy pants aanhouden. Maar Australiërs zijn verder wat werkkleding betreft behoorlijk conservatief. Je moet voor wat nette kleding zorgen wanneer je in de horeca, verkoop of op een kantoor gaat werken. Hierbij is representatieve kleding gepast. En neem je mobiele telefoon mee. In Australië is het gewoon dat jij zelf ook het uitzendbureau een paar keer per week voor werk belt. En met een mobiele telefoon ben jij natuurlijk altijd bereikbaar voor dat ene leuke baantje.
Hoe vind je werk?
In Australië zijn ze dankzij al die duizenden backpackers wel een beetje gewend aan tijdelijke werkzoekers. Er zijn dan ook verschillende manieren om aan werk te komen. In (grotere) hostels zul je op de notice boards in de gemeenschappelijke ruimtes al vaak verschillende vacatures zien hangen. Sommige hostels helpen zelfs actief mee met het zoeken naar werk.
Je kunt ook in de krant kijken. Vooral in de woensdag- en zaterdagedities van bijvoorbeeld de Sydney Morning Herald zul je veel vacatures tegenkomen. Check ook de regionale kranten en de speciale backpackerkrantjes die in elk hostel liggen.
Verder heb je de Employment National. Dit is een door de Australische overheid gesubsidieerde keten van uitzendbureaus met meer dan honderd vestigingen verspreid door heel Australië. Zij garanderen dat ze het hele jaar door werk in de groente- en fruitteelt voor je hebben.
In de grote steden zijn er Traveller Contact Points gevestigd. Dit zijn uitzendbureaus die zich speciaal richten op reizigers die een tijdelijke baan in Australië zoeken. Zij hebben een groot vacatureaanbod en helpen je ook met het verkrijgen van een Tax File Number (sofinummer), dat je nodig hebt om te kunnen werken.
In Sydney heb je een Job Search Centre dat je niet alleen helpt met het zoeken naar werk, maar waar je ook je computervaardigheden kunt testen. Je krijgt dan een certificaat dat je weer bij je nieuwe werkgever kunt laten zien om te bewijzen dat jij een computer wel aankunt. Je kunt in grotere steden ook informeren naar werk bij backpacker information centres of in kleinere plaatsen bij tourist information centres. Deze vind je in de centra van de steden.
Werken bij WWOOF
Een andere mogelijkheid om leuk werk te vinden, is wanneer je je aansluit bij de WWOOF-organisatie (Willing Workers On Organic Farms). Dit is een organisatie die over de hele wereld en dus ook in Australië reizigers de mogelijkheid biedt mee te draaien op een (organische) boerderij.
Je kunt er allerlei soorten werk doen: van het telen van planten tot het zagen van bomen en van het oogsten tot het verkopen van waterlelies. In Australië zijn er zo'n 1200 boerderijen aangesloten bij WWOOF. Je werkt dan zo'n vier uur per dag en je mag vervolgens gratis logeren, eten en drinken op de boerderij. Voordeel van dit werk is dat je hiervoor geen Working Holiday Visum nodig hebt maar gewoon met je toeristenvisum (ETA) aan de slag kunt.