Wat weten we tot nu toe over de bosbranden in Australië en wat betekenen ze voor je vakantie?
Wegens langdurige droogte wordt het zuidoosten van Australië al weken geteisterd door bosbranden. Sinds vrijdag 3 januari 2019 vormen de branden zelfs zo’n gevaar voor mens en dier, dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken genoodzaakt is om een noodtoestand uit te roepen voor de staten New South Wales, Victoria en Australian Capitol Territory.
Bosbranden komen vrijwel jaarlijks voor in Australië, maar dit is een van de ergste zo niet het ergste bosbrandseizoen ooit. Momenteel woekeren er zo’n vijfhonderd bosbranden. Temperaturen tot wel vijftig graden, harde wind en langdurige droogte zetten het kleinste vonkje om in een brand of, in het ergste geval, een vuurtornado.
Australië kampt met extreme droogte
In 2019 ondervond Australië de droogste lente in 120 jaar volgens het Australische Bureau of Meteorology. In september 2019 ontstonden de eerste bosbranden al, terwijl dan pas net de lente aanbreekt in Australië. Het vuur verspreidde zich zo snel, dat brandweerlieden en vrijwillige brandweerlieden sinds november 2019 fulltime worden ingezet tegen de vuurzee. Zij zijn continu bezig met het blussen van branden en evacueren van mensen. Begin januari riep de Australische regering zelfs drieduizend reservisten van het leger op de brandweerlieden te helpen het vuur te bestrijden.
De bosbranden in cijfers
Ondanks de inzet van brandweerlieden, kwamen er door de aanhoudende bosbranden al zeker 24 mensen om. Ook zijn er ongeveer 1.500 huizen verwoest. Veel inwoners moesten daardoor hun bezittingen achterlaten en verblijven in een evacuatiecentrum.
Daarnaast kostte het vuur het leven van een half miljard zoogdieren, vogels en reptielen. Dit is echter een ruwe schatting; veldwerk is door de extreme omstandigheden namelijk onmogelijk. Het hoge getal baseren Australische ecologen op de hoeveelheid verloren leefgebieden en de daarvan bekende dierenpopulaties.
Volgens Chris Dickman, hoogleraar ecologie aan de universiteit van Sydney, zal er in totaal meer dan een miljard dieren omkomen in de bosbranden. Dit getal houdt echter alleen de dieren in waarvan de populaties in de getroffen gebieden bekend zijn. Veel kleine dieren, zoals kikkers en vleermuizen, vallen hier niet onder.
Behalve de dieren- en mensenlevens die onder de branden lijden, zijn er miljoenen hectares bos- en natuurgebied in rook opgegaan. Zo zijn het bekende natuurgebied de Blue Mountains en de populaire toerististische trekpleister Kangaroo Island er erg slecht aan toe.
Wat doet de overheid?
Om alle slachtoffers van de bosbranden een nieuwe start te kunnen bieden en de wederopbouw van het land te realiseren, maakt de regering twee miljard dollar vrij. Dit kondigde de Australische premier Scott Morrison aan op 6 januari 2019.
Veel Australiërs hopen ook dat de bosbranden voor een keerpunt gaan zorgen in het Australische klimaatbeleid. Critici vinden namelijk dat de Australische regering te weinig doet tegen klimaatverandering en zien de bosbranden als een van die gevolgen.
Wat betekenen de bosbranden voor je vakantie in Australië?
Het Ministerie van buitenlandse zaken raadt toeristen af om het gebied tussen en rondom Sydney en Melbourne te bezoeken. De rooknevel, die wordt veroorzaakt door de bosbranden, is erg schadelijk voor de gezondheid. Vooral mensen met astmatische klachten en jonge kinderen lopen extra risico’s. De luchtkwaliteit is met name rond hoofdstad Canberra erg slecht, maar ook daaromheen is de kwaliteit verslechterd.
Zo sloot zelfs het hoofdkantoor van het Ministerie van buitenlandse zaken in Canberra zijn deuren. Werknemers moeten wegens veiligheidsrisico's minimaal twee dagen thuisblijven. Ook veel kinderdagverblijven, winkels en musea zijn dicht. De National Gallery of Australia, een belangrijk museum in Canberra, is voorlopig dicht. Het is niet bekend wanneer de establissementen weer openen.
Houd verder rekening met langere reistijden door files en vertraging of zelfs annulering van vluchten richting de getroffen gebieden.
Totdat de noodtoestand is afgekondigd en de bosbranden onder controle zijn, is het niet raadzaam om te reizen naar New South Wales, Victoria en Australian Capital Territory. Voor de overige staten geldt geen noodtoestand. Aan reizen naar andere staten hangen dan ook geen bijzondere veiligheidsrisico’s.
Fotocredits: Martin Snicer