Duurzame accommodatie Australie

Duurzame accommodatie Australie

door Getaway Travel

Australië is een land met gigantische afmetingen en een divers landschap waar elk jaar veel reizigers op af komen. Hierdoor heb je een geweldige keus uit de meest uiteenlopende soorten accommodaties. Wie op zoek is naar duurzame accommodatie heeft keus genoeg.

Of je nu houdt van een beetje luxe, of back to basic de wildernis in wilt, in Australië kan het allemaal. Maar hoe weet je nu of een accommodatie duurzaam is of niet? Een duurzame accommodatie is meestal kleinschalig en gaat zuinig om met water en energie. Bovendien wordt er vaak gebruik gemaakt van lokale producten en krijg je de kans echt kennis te maken met de Australische cultuur. Omdat zowel het personeel als de eigenaar uit de omgeving komt, leer je de locals en hun gewoontes pas echt kennen!

ZELF NAAR Australie?

Bekijk alle 148 reizen naar Australie

Back to basic kun je op een van de vele en uitstekende campings van Australië. Wil je een plattelandssfeer? Kijk dan eens naar één van de cattle farms en homesteads in de outback. Ook kun je overnachten in één van de Bed & Breakfasts, soms in historische pandjes, bijvoorbeeld op Tasmanië. Veel reizigers kiezen voor goedkopere opties zoals een hostel of in een camper.

Hostels in Australie

Veel (rondreizende) toeristen in Australië overnachten in een hostel / jeugdherberg. En dat is absoluut geen slechte keus! Het aanbod is dankzij de aanwezigheid van veel backpackers gigantisch! Australië staat bekend om zijn goede hostels omdat ze over het algemeen schoon, comfortabel en niet duur zijn en vaak prima faciliteiten hebben.

Het merendeel van de hostels is gericht op mensen die een dormbed zoeken. Op een kamer slapen meestal vier tot twaalf mensen. Soms zijn er ook een- of tweepersoonskamer. Denk niet dat hostels alleen worden bezet door jonge backpackers; ook ouderen kunnen prima terecht in de wat meer rustige hostels.

Meestal is er linnengoed aanwezig en is een slaapzak niet nodig. Douches moet je delen met andere reizigers maar deze zijn over het algemeen schoon. In vrijwel alle hostels zijn er wasmachines en is er een 'selfcatering kitchen': een keuken waar je zelf je eten mag klaar maken en in koelkasten kunt bewaren. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte waar je kunt eten of televisie kijken en waar je makkelijk contact maakt met andere reizigers.

Prijzen variëren van A$ twaalf voor een bed in een dorm tot A$ dertig per persoon voor een tweepersoonskamer. Prijzen kunnen tijdens het hoogseizoen, rond de Kerst en Oud & Nieuw en Pasen, hoger uitvallen. In die periodes is het verstandig om van tevoren te boeken. De rest van het jaar is het over het algemeen niet moeilijk zoeken naar een bed.

Handig om te weten is dat er in hostels vaak wordt geadverteerd met baantjes voor backpackers. Dus wil je wat bijverdienen, check de prikborden in gemeenschappelijke ruimtes. Ook hangen hier vaak advertenties van backpackers die van hun auto af willen of die lifters zoeken om de benzinekosten te delen. Let wel op dat de backpackersscene voortdurend verandert en het daarom handig is andere reizigers naar hun ervaringen over bepaalde hostels te vragen.

Hostels zijn dus niet alleen goedkoop, maar je maakt ook gemakkelijk contact met andere mensen en de schade die je aan het milieu toebrengt is heel beperkt. Je deelt immers alle faciliteiten waardoor er optimaal gebruik van wordt gemaakt.

Farmstays in Australie

Wil je de Australische bevolking beter leren kennen, en trekt het plattelandsleven je aan? Breng dan eens een paar nachten door op een Australische farmstay. Je leeft en slaapt samen met de locals in een echte Australische boerderij en in ruil daarvoor kun je meedraaien met het boerenleven. Je leert er bijvoorbeeld koeien drijven, schapen scheren en boemerang gooien. Er zijn verschillende farmstays waar je na een dagje hard werken gratis mag eten en slapen. Dit is een leuke en super duurzame manier om zowel andere reizigers als de Australiërs te leren kennen. Het is low-budget en je draagt wat bij aan de samenleving.

Campings in Australie

Australië kent zeer veel en goede accommodatiemogelijkheden, maar één van de goedkoopste en wellicht de leukste manier van overnachten is kamperen. Als je zorgt dat je geen schade toebrengt aan de natuurlijke omgeving kan het bovendien ook een best duurzame manier van overnachten zijn.

Slapen in je tentje is dé manier om de prachtige Australische natuur te ervaren en een hoogtepunt van je reis. De avonden rond een kampuur met een overweldigende sterrenhemel boven je zijn onvergetelijk. In de outback en in het noorden heb je vaak niet eens een tent nodigt en slaap je enkel in een swag.

Campings voor zowel tenten als caravans liggen door het heel het land verspreid, al liggen de meeste aan de kust en in de national parken. In sommige national parken is kamperen zelfs de enige optie om er te overnachten. Sommige campings liggen op onverwachte plekken. Zo kan er bijvoorbeeld vlak achter een tankstation een camping gelegen zijn.

De meeste Aussie campings hebben de basisfaciliteiten zoals (warme) douches, toiletten, wasmachines en een bbq. Reserveren is doorgaans niet noodzakelijk maar in het hoogseizoen is het handig een dag van tevoren even te bellen.

Tip: voor een uitgebreid overzicht van alle kampeerplekken en rest areas koop je een Hema map (niet te verwarren met onze Hema!). Op deze kaart vind je alle kampeeropties, hun locatie, faciliteiten, prijs en een beoordeling.

In Australië heb je verschillende kampeermogelijkheden en je betaalt meestal niet veel. Gemeentecampings zijn over het algemeen goedkoper dan privécampings. Voor een plek met je tent en auto betaal je tussen de AUD 10-20, voor eentje met elektriciteit iets meer.

Helemaal gratis kamperen kan ook! Er zijn reizigers die hun tent of camper zomaar langs de weg zetten bij bijvoorbeeld een parkeerplek. Echt aan te raden is dit niet want je veiligheid is niet gegarandeerd en het is vaak verboden als de avond valt.

Wildkamperen in Australie

Heb je al je geld er door heen gejaagd maar ben je nog altijd in het bezit van een tent? Houd je van avontuur en terug naar de natuur? Dan moet je gaan wild kamperen! In Australië zijn er langs wegen, bossen, stranden en in veel National Parks speciale kampeerplekken waar je gratis of tegen een zeer laag tarief mag staan. Er zijn dan ook nauwelijks tot geen faciliteiten dus er worden wat Robinson Crusoe-vaardigheden van je verwacht. Avontuur gegarandeerd! Voordeel is niet alleen dat je vele dollars bespaart maar ook kun je je eigen plek uitzoeken en zit je midden in de natuur.

Op sommige plekken is er een soort van sanitair, oftewel een longdrop toilet. Deze wc is niet meer dan een enorm diep gat. Er is geen water om mee door te trekken en toch is het verrassend schoon en stinkt het haast niet. Er zijn soms kranen maar daar kun je beter niet uit drinken. Wel kun je er je afwas mee doen. Douchen is meestal niet mogelijk. Tegen een kleine vergoeding kan dit wel bij een tankstation. Soms staan er bbq's die je gratis kunt gebruiken (pas op met brandgevaar!) of zijn er speciale vuurplaatsen waar je kunt koken.

Let op: wildkamperen mag niet overal. Vooral in zeer beschermde gebieden is het streng verboden. Informeer bij de lokale Tourist Information Centres. Je vindt locaties om te wild kamperen in de Hema Road Atlas en in het boek 'Bush camps & rest areas around Australia'.

Als je gaat wildkamperen zorg er dan voor dat je de omgeving zo min mogelijk tot last bent. Je maakt onderdeel uit van de kwetsbare natuur die gemakkelijk door menselijk ingrijpen verstoord kan worden. Ga er daarom met respect mee om. Laat geen afval achter, want naast het feit dat het geen gezicht is kan het schade toebrengen aan planten en dieren. Pluk geen bloemen of planten. Maak niet teveel herrie, dit schrikt dieren af en kan tot ergernis leiden bij de lokale bevolking.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je voorzichtig bent met open vuur. In Australië is het heel erg droog en bosbranden zijn er aan de orde van de dag. De regering brandt er zelfs stukken bos preventief af als het spinifex gras nog niet zo hoog is. Als ze dit niet zouden doen en het gras is al lang dan zou bij een eventuele bosbrand alles wat leeft vernietigd worden en kan de brand oncontroleerbare vormen krijgen. Dit wil niet zeggen dat men nooit meer problemen ondervindt van de branden. De Aussies hebben slechts een manier gevonden om er beter mee om te kunnen gaan.

Op veel plekken is het daarom ook verboden om vuurtjes te stoken of te barbecueën. Deze regels zijn er niet voor niets dus houd je hier altijd aan! Ook een sigaret kan in het droge en winderige Australië al rampzalig zijn, dus ga hier uiterst voorzichtig mee om.

Eco-lodges in Australie

Wanneer je voor echte luxe gaat middenin in de prachtige natuur in een oase van rust van alle gemakken voorzien, dan kun je ook prima in Australië terecht. Vooral op de Australische eilanden vindt je eindeloze mogelijkheden aan lodges die heerlijk zijn om te vertoeven maar tegelijkertijd hun bijdrage leveren aan het behoud van de natuurlijke omgeving.

De mogelijkheden lopen uit een van zelfvoorzienende eco-boerderijen die hun eigen groente en fruit verbouwen tot een zogenaamde 'yoga lodge' waar de yoga leer centraal staat, er is keus genoeg! Een of meerdere nachten in een eco-lodge en je bent weer helemaal fris en fruitig voor de rest van je reis.

De meeste eco-lodges bevinden zich in of rond een nationaal park, of aan een rivier of strand. Je wordt er op en top verzorgd en er zijn vaak maar een paar gasten tegelijkertijd zodat je een uitstekende service krijgt. Eco-lodges onderscheiden zich van hotels en resorts doordat ze op een duurzame manier omgaan met water en energie en goed geïntegreerd zijn in de natuurlijke omgeving. Zo zijn er eco-lodges met zonnepanelen op de daken en worden de huisjes vaak gebouwd van milieuvriendelijke materialen. Bovendien zijn ze bijzonder goed geïsoleerd waardoor er minder verwarming nodig is in de winter.

Ook de keuken werkt met biologische ingrediënten of zelfs groente en fruit uit eigen tuin. Ze stralen een bepaalde rust uit en je voelt en verstoren de natuurlijke omgeving niet, maar maken er juist onderdeel van uit. Een biologisch diner hoeft bovendien ook niet onsmakelijk te zijn, je wordt er werkelijk verwend met heerlijke en gezonde culinaire hoogstandjes.

Ook komt in veel gevallen een deel van de toeristische inkomsten ten goede aan een nationaal park of een duurzaam project. Je betaalt doorgaans misschien ietsjes meer voor een eco-lodge maar je weet dat je geld goed besteed wordt en je krijgt er bovendien een hoop luxe en ontspanning voor terug.

Reizen Australie

Specialisten Australië

Stay tuned

Wil jij elke maand naar Australië?

  • Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol foto's, prijsvragen en insidertips.
  • Ook ontvang je speciale deals van onze partners.
  • En profiteer je van de leukste kortingen op reisproducten.

Aanmelden nieuwsbrief

Australië kenner