Naast je gedrag ten opzichte van de bevolking, je keus voor een vervoersmiddel en je accommodatie, kun je ook in je dagelijkse handelingen milieubewust te werk gaan. Douchen, eten, slapen, recreëren; het zijn hele normale zaken waar je niet echt over nadenkt. Toch kun je een behoorlijk steentje bijdragen aan een beter milieu als je let op een aantal dingen.
Droogte en watergebruik
Wist je dat je op vakantie gemiddeld drie tot vier keer zoveel water gebruikt als thuis? Door je waterverbruik te matigen kun je dit een heel stuk terug dringen. Dit is in principe overal van belang, maar in Australië moet je er nog extra bewust mee omgaan. Australië is namelijk het droogste continent ter wereld! Op sommige plekken is niet altijd water voor handen.
Australië is niet alleen een zeer droog land (de gemiddelde jaarlijkse neerslag is slechts 455 mm), maar het heeft ook te kampen met enorme regionale verschillen in watergebruik en neerslag. In de dichtstbevolkte gebieden - het zuiden en het oosten - valt de meeste neerslag. Dit zijn echter ook de gebieden waar het watergebruik het hoogst is. De laatste jaren gaan grote delen van Australië gebukt onder een ware watercrisis, de zogenaamde 'The Big Dry'.
De belangrijkste drinkwaterbron van Melbourne dreigt bijvoorbeeld binnen enkele jaren op te raken. In de staat Victoria zijn daarom strenge regels opgesteld door de regering om het watergebruik terug te brengen. Maar naast de bevolking, moet ook de landbouw en industrie aan strengere eisen voldoen. Sommige landbouwers hebben het hier echter zo zwaar mee dat het aantal zelfmoorden onder Australische boeren in een alarmerend tempo is toegenomen!
Het is dus van levensbelang voor de Australische bevolking dat jij ook je steentje bijdraagt aan een duurzaam watergebruik. Probeer je watergebruik zoveel mogelijk te matigen. Dit klinkt misschien heel vervelend en ingewikkeld, maar met de kleinste aanpassingen kun je al een groot verschil maken!
Neem bijvoorbeeld een douche in plaats van een bad (dat scheelt enorm!) en douche niet langer dan een paar minuten per dag. Draai de kraan dicht tijdens het tanden poetsen en logeer niet in een resort wat dagelijks liters drinkwater verspilt om het gazonnetje, de golfbaan of de palmen te besproeien.
Zo schaars als water in Australië is, zo belangrijk is het tegelijkertijd om altijd wat drinkwater bij je te hebben als je gaat rijden. Australië is immens groot en als je verdwaald zou het zomaar kunnen dat je een week niemand tegen komt.
Energie
Elektriciteit kost geld en wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen die ooit op zullen raken. Door heel kleine dingen kun je al energie besparen. Open bijvoorbeeld niet alle ramen als de verwarming of de airconditioning aan staat. Gebruik je handdoeken vaker dan één keer. Elke dag wisselen is niet nodig, en een wasbeurt kost veel energie, water en schoonmaakmiddelen.
Haal je oplader uit de telefoon als het toestel opgeladen is, 95 % van de energie wordt namelijk aan de lucht afgegeven! Doe het licht, de tv, en de airconditioning uit als je de kamer verlaat. Dit lijkt vanzelfsprekend maar toch wordt het niet altijd gedaan.
Afval
Gooi geen afval in de natuur of op straat. Als je in de outback bent of in een nationaal park en je kunt geen prullenbak vinden, neem dan een plastic zakje mee waar je je afval tijdelijk in kan doen. Gooi het nooit zomaar op de grond. Zwerfafval is geen mooi gezicht en natuurlijk erg schadelijk voor planten en dieren.
Niet overal zijn ze al zover met afval verwerken zoals wij in Nederland. Ook in Australië is dit het geval. Bovendien wordt het niet op alle plekken gescheiden opgehaald. Mocht je chemisch afval hebben zoals batterijen of spuitbussen, gooi ze dan niet weg, maar neem ze dan mee naar huis. Dit afval kan in Nederland verwerkt worden, wat in Australië misschien niet het geval is.
Tot slot: heb je de reis van je dromen geboekt en nu een stapel reisbrochures over? Breng ze terug naar het reisbureau of maak er een vriend of familielid blij mee. Beter nog; neem geen folders mee maar zoek je informatie op internet.
De Aussie cultuur
Ooit was Australië een strafkolonie van Groot-Brittannië. In 1787 werden ongeveer 800 Engelse gevangenen in schepen naar Australië vervoerd en werden zo de eerste (gedwongen) migranten in Australië. De meeste gevangenen waren geen zware misdadigers, maar veelal veroordeeld voor kleine ingrijpen zoals een door honger gedreven diefstal van kippen of brood.
De migranten moesten in eerste instantie dwangarbeid uitvoeren, maar na enkele jaren waren ze vrij om hun eigen leven te leiden. Lange tijd vormde dit verleden een bron van schaamte voor de Australische bevolking, maar nu wordt er met trots op terug gekeken. De Australiërs kregen een enorme kameraadschap als gevolg van de onderdrukking en het belang van saamhorigheid in een leeg en ongastvrij land.
Doordat er geen traditionele heersende bestond, voelt iedereen in Australië zich gelijkwaardig aan elkaar. Hierdoor bestaat er een grote sociale openheid die je behoorlijk zal verbazen. De Aussies proberen er altijd het beste van te maken en hun levensmotto is dan ook niet voor niets 'no worries mate'. Je zult je in Australië waarschijnlijk heel snel thuis voelen door de relaxte en open houding van de Aussies. Ook in je kleding hoef je geen grote aanpassingen te doen; de Aussies vinden alles prima. Alleen in kerken wordt het natuurlijk wel gewaardeerd om je een beetje te bedekken.
Duurzaam reizen betekent ook dat je op vakantie respect toont naar de lokale bevolking. Australiërs zijn in tegenstelling tot de gehaaste Nederlanders gewend om alles relaxed en langzaam te doen. Je moet een Australiër daarom niet pushen om iets sneller te doen want daarmee kun je hem of haar afstoten. Respecteer dat gewoontes van andere culturen anders kunnen zijn dan die van ons.